Ивайло Калфин: ЕС трябва да се готви за ответна реакция от „Хизбула“

Ивайло Калфин: ЕС трябва да се готви за ответна реакция от „Хизбула“
България не е пряко заплашена от решението на Европейския съюз да включи в списъка на терористични организации военното крило на „Хизбула“, смята Ивайло Калфин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не е пряко заплашена от решението на Европейския съюз да включи в списъка на терористични организации военното крило на „Хизбула“, смята Ивайло Калфин, съобщиха от офиса на евродепутата в Европейския парламент.

„Вярвам, че външните министри на ЕС, които единодушно взеха решението вчера, имат достатъчно основания за него. Българските аргументи за връзка с атентата в Сарафово и „Хизбула“ не са единственият мотив за него и в този смисъл България не е пряко застрашена. Но опасностите не бива да се пренебрегват и бдителността в ЕС като цяло трябва да се повиши“, категоричен е Калфин.

Евродепутатът смята, че ЕС трябва да се готви за ответна реакция от страна на организацията.

„Не смятам, че има непосредствен риск, но не бива да си затваряме очите и Европа трябва да отчита, че като цяло рисковете за сигурността й се увеличават“.

Калфин обясни, че предстои да се види как на практика ще се приложи решението, но най-вероятните последици от него биха били прекратяване на финансирането за организацията, забрана на определени лица да влизат в ЕС, както и замразяване на банкови сметки в европейски банки.

#Ивайло Калфин #Калфин #Хизбула #Европейския парламент #ЕС #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници