ЕС е готов да включи „Хизбула” в черния списък, съобщиха дипломати

ЕС е готов да включи „Хизбула” в черния списък, съобщиха дипломати
Взривеният при атентата автобус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на страните от Европейския съюз по всяка вероятност ще включат в черния списък военното крило на ливанската групировка „Хизбула“, съобщиха дипломатически източници в ЕС, цитирани от АФП и агенция „Фокус“.

„Все още има известни резерви, но ние сме все по-близо до решение за включване на военното крило на „Хизбула“ в черния списък“, посочи високопоставен официален представител на ЕС преди срещата на 28-те външни министри от Евросъюза в понеделник.

Тази стъпка се предприема заради участието на „Хизбула“ в нападението срещу израелски туристи в България миналата година и заради дейността на групировката в Кипър, посочи официалният представител, но допълни, че това решение „няма да се отрази върху политиката на ЕС по отношение на Ливан“.

България в четвъртък отбеляза годишнината от смъртоносната атака срещу автобус с израелски туристи.

На церемония в Бургас за шестимата загинали и ранените 35 души при атаката премиерът Пламен Орешарски каза, че ЕС трябва да „работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на „Хизбула“, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан“.

#Европейския съюз #Хизбула #България #Бургас #атентат #Ливан #Пламен Орешарски #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници