Омбудсманът: Институциите, а не протестиращите, трябва да искат диалог

Омбудсманът: Институциите, а не протестиращите, трябва да искат диалог
Пенчев коментира, че това, което е можело да се случи тихомълком и безболезнено вчера, днес вече не може. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да има голям диалог между институции и между граждани, защото нещата не смятам, че ще се оправят от само себе си. Опитите за диалог трябва да бъдат от страна на институциите, а не на протестиращите. Институциите са тези, които трябва да обяснят на хората, да влязат в диалог с тях във връзка с техните искания и да им кажат какво правят и какво смятат да правят оттук нататък ден по ден. Ден по ден трябва да се връща доверието на хората, заяви омбудсманът Константин Пенчев пред БНР.

„Това е една много тежка криза. Тази тежка криза, тежка болест иска много сериозно лечение. Трябва да се възстановят мостовете първо между политическите сили. /…/ Обществото иска реформа, иска да излезе от този батак, но от него можем да излезем само със сериозни реформи в здравеопазване, съдебна власт, образование и т.н. Това може да съживи и икономика, и всичко. Всичко друго са временни мерки“, коментира Пенчев и добави категорично, че реформите могат да се случат само с консенсус между всички

Той подчерта, че го е страх, когато липсва чуваемост, когато няма опити за диалог и за разбирателство, защото това само ще поляризира мненията, ще нажежи още повече обстановката.

„Аз не искам да си представя какво може да се случи. Тези мирни протести рано или късно ще се радикализират и ще излязат едни други лица и тогава не знам какво ще се случи. Призовавам институциите да бъдат активни и те и да започнат възстановяване на тези крехки мостове“, бе категоричен обмудсманът.

Борбата с олигархията Пенчев я разбира чрез ясни правила във всяка една институция и да се знае кой кой е.

„Оказва се, че в България всеки орган може да бъде манипулиран от един или двама души“, каза омбудсманът относно случая с Комисията за конфликт на интереси.

Той коментира, че това, което е можело да се случи тихомълком и безболезнено вчера, днес вече не може.

„Това е може би доброто, което се случва в България от февруари насам. Очевидно точката на кипене я преминахме. Вече всяко назначение ще се гледа под лупа. /…/ Трябва да има не само чуваемост, но и решителни стъпки и да се престане да се ескалира напрежението. /…/ Не мога да разбера кой иска да докара държавата до колапс“, каза още той.

#Константин Пенчев #Пенчев #протест #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници