Плевнелиев полага клетва като президент

Плевнелиев полага клетва като президент
Росен Плeвнелиев става четвъртият демократично избран президент на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще положат клетва в Народното събрание днес, 19 януари.

На церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов, който приключва втория си мандат, премиерът Бойко Борисов и министрите, както и главата на Българската православна църква патриарх Максим.

Поканени са членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист.

Росен Плевнелиев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание. Слово ще произнесе и председателят на парламента Цецка Цачева.

Церемонията ще завърши с обща снимка на централния вход на парламента на народните представители, новоизбрания президент и вицепрезидент и официалните гости.

В неделя е церемонията по сдаването на властта от досегашния държавен глава Георги Първанов и приемането на поста от Росен Плевнелиев. На 22 януари Плевнелиев ще приеме строя пред Паметника на Незнайния войн.

На 19 януари 1992 година България излъчва първия си демократично избран президент Желю Желев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Маргарита Попова #вицепрезидент на България #Бойко Борисов #Георги Първанов #Парламент #Народно събрание #полагане на клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници