Без увеличение на квотите на енергийния регулаторен пазар, ще има проблем за мините

Без увеличение на квотите на енергийния регулаторен пазар, ще има проблем за мините
5% на намалението на цената на тока не се отразяват на добива на въглища, смята Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

Ако няма натоварване и увеличение на квотите на енергийния регулаторен пазар, а виждам, че има такова намерение от страна на Министерството на икономиката и енергетиката и ДКЕВР, специално за ТЕЦ „Бобов дол” и ТЕЦ „Марица Изток” 2, ще има проблем за въгледобивните мини“, каза пред Агенция „Фокус” Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, в коментар за 5- процентното намаление на цените тока.

Той изрази надежда, че да има леко увеличение на квотите, за да могат да работят и миннодобивните дружества. По думите му, намалението на цената за бита не би трябвало да се отразява на производствата на въглища и допълни, че няма пряка линия между намалението на цената и увеличението на добива на въглища. Вълчев заяви, че добивът на въглища зависи от квотите на регулирания пазара, които имат централите. „Ако те имат по-високи квоти, ще има по-висок добив. Ако квотите им са ниски, добивът ще се срине. 5% на намалението на цената на тока не се отразяват на добива на въглища”, подчерта Вълчев.

 

Стана ясно, че миньорите изчакват да разберат, какво ще изложи ДКЕВР на обсъждането на модела за следващия регулаторен период, преди да обявят стачка.

#Валентин Вълчев #КНСБ #пазара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници