Производители искат фиксирани прагове при изкупни цени

Производители искат фиксирани прагове при изкупни цени
Ако се въведат минимални изкупни цени, производителите смятат, че това ще извади сектора на светло. Снимка: vestnikpriatel.com
A A+ A++ A

Трябва да се въведат минимални изкупни цени за производителите и фиксирани прагове, подчерта на срещата си с министъра на земеделието и храните Димитър Греков председателят на УС на Съюза на гъбопроизводителите в България Илиана Димитрова.

По думите й въвеждането на минимални цени би подобрило прихода в бюджета от ДДС при внос и би извадило сектора на светло.

Министър Греков отново заяви, че МЗХ ще се бори, за да защити българската продукция по щандовете на големите търговски вериги у нас. Стана ясно, че предстоят нови срещи с представителите на хипермаркетите.

Друга мярка в тази посока е въвеждането на нови държавни стандарти за продукти, в чийто състав има само български базови суровини. Предложениеето беше изложено в четвъртък от заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев на среща с Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Въпросните стандарти, които МЗХ има идея да въведе, ще бъдат паралелни на съществуващите БДС. От ведомството уточниха, че по този начин ще се открие още една пазарна ниша за българските производители.

 

Гечев поясни, че в следващата финансова рамка приоритетни сектори ще бъдат зеленчукопроизводството, производството на плодове и десертно грозде, животновъдството и малки отрасли като билкарство и пчеларство.

#Димитър Греков #Явор Гечев #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници