Еврокомисията призова всички партии в България към съгласие

Еврокомисията призова всички партии в България към съгласие
Вивиан Рединг. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Европейската комисия призова всички партии в България към съгласие.

„Комисията следи с известно безпокойство последните събития в България. Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло. Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната. В същото време те сигнализират, че българското общество е много обезпокоено за върховенството на закона. Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията. България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност“, коментира зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по правосъдие Вивиан Рединг, която пристига у нас, пред „24 часа“.

Според нея политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната.

„Искам да чуя какво мислят българите за Европа, какво очакват от Европейския съюз и къде биха искали да видят напредък в следващите 10, 20 или 50 години. Идвам в София не да моля гражданите за гласа им в урната, а да чуя гласа им. Гражданският диалог е уникална възможност за българите да споделят идеите и желанията си за бъдещето на Европа и да ни кажат какво ние, европейските политици, бихме могли да направим по-добре“, заяви зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по правосъдие Вивиан Рединг.

Тя каза още, че за нея диалогът в София е истинско предизвикателство.

„Очаквам дискусия за Европа, и то не само по национални проблеми - все пак догодина ни предстоят европейски избори. Това е моментът, в който най-силно се проявява демокрацията, и бих искала българските граждани да участват активно и да помагат в изграждането на една силна Европа, от която всички ще имат полза“, коментира Рединг.

#Европейската комисия #Еврокомисията #Вивиан Рединг #Рединг #България #Европа #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници