САЩ решават спора между Македония и Гърция?

САЩ решават спора между Македония и Гърция?
Американският заместник на помощник държавния секретар Филип Рикер пристига на двудневно посещение в Македония днес. Снимка: noa.al
A A+ A++ A

Американският заместник на помощник държавния секретар Филип Рикер пристига на двудневно посещение в Македония днес.

По време на визатата си той ще се срещне с македонския президент Георги Иванов и министър-председателя Никола Груевски, вицепремиера Теута Арифи и министъра на външните работи Никола Попоски, предаде БГНЕС.

По неофициална информация Рикер ще поиска от Груевски да се върне на масата за преговорите във вразка със спора за името на Македония между властите в Скопие и Гърция.

„Посланието на Рикер към премиера на Македония ще бъде призив за разговори по същество в спора за името. Той ще призове властите в Скопие да не пропускат шанса този въпрос да бъде решен и страната да се присъедини към НАТО по време на следващата среща през месец май в Чикаго“, каза за „Болкан Инсайд“ Стево Пендаровски, бивш съветник на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски.

Според Пендаровски „Рикер най-вероятно ще припомни на Груевски, че независимо от трудностите не може да бяга от отговорност по въпроса за присъединяването на Република Македония към евроатлантическите структури“.

Американският заместник на помощник държавния секретар е на 15-дневна обиколка на Балканите. Той посети Косово, а след Македония ще бъде в Сърбия.

Обиколката му в региона ще завърши с посещение в Австрия на 26 януари. На 12 януари американският дипломат беше в Турция.

#Георги Иванов #президент #Никола Груевски #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници