Недялко Недялков: Връзката на ДАНС с прокуратурата трябва да се подобри

Недялко Недялков: Връзката на ДАНС с прокуратурата трябва да се подобри
„Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността. Планира се да се създаде междуведомствена структура, която да изработи план за действие“, заяви Недялков. Снимка: БГНЕ
A A+ A++ A

Трябва да се подобри връзката на ДАНС с прокуратурата, заяви кандидатът за председател на агенцията Недялко Недялков на изслушването си в Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, съобщава „Фокус“.

„Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността. Планира се да се създаде междуведомствена структура, която да изработи план за действие“, заяви Недялков.

„Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, НСО и Военна информация“, коментира кандидатът за шеф на ДАНС.

Присъединяването на ГДБОП към агенцията трябва да стане при ясно разграничаване на службите от контраразузнавателните служби. Понастоящем е образувана структура Специализирана дирекция „Противодействие на организираната престъпност“, която ще бъде правоприемник на ГДБОП, обясни Недялков.

„Възможно е впоследствие, след запознаване детайлно с работата на новата специализирана дирекция, да се предприемат действия към оптимизиране на дейността, но това ще бъде извършено след задълбочен анализ и преценка“, отбеляза Недялков.

„Процесът, по който ще се осъществи преминаването, ще бъде в тясна координация с Министерство на вътрешните работи, за да може да се гарантира безпроблемната работа на звената“, подчерта той.

Според Недялков в рамките на общото споразумение с МВР ще се определят границите на определен тип престъпления по НПК – от кой момент приключват правомощията на МВР и започват правомощията на ДАНС.

Относно чуждите партньорски връзки съвместната работа по всички текущи проекти на агенцията трябва да се продължи, отбеляза Недялков. „Ще се акцентира върху международното сътрудничество съобразно възникналите рискове от заплаха, на които трябва да отговорим. Агенцията е част от структурите на НАТО и ЕС и поддържа добри взаимоотношения с тях“, заяви кандидатът за председател на ДАНС.

Според Недялков във връзка с тероризма не се изключва да се поддържат връзки и с други страни.

#Недялко Недялков #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници