НДСВ иска широко дясно обединение

НДСВ иска широко дясно обединение
НДСВ няма проблеми в комуникацията с другите 4 партии от реформаторския блок, нито със СДС и с повече от 10 десни партии и граждански сдружения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„НДСВ е сериозен партньор в център дясното политическо пространство, но сме за максимално широко обединение“, заяви председателят на партията Христина Христова на пресконференция в Стара Загора след заседание на Политическия съвет на НДСВ.

Ръководството на движението изпълнява мандата, даден от най-висшия орган на партията, да говори с максимално много формации в център десния спектър, добави Христова.

Евродепутатът Станимир Илчев каза, че е необходима радикална промяна на политическия климат в държавата.

„Днес българските граждани имат нужда от държава на закона, развитието и обществената отговорност, а не държава на кукловоди“, смята Илчев.

„Не разбираме поведението на някои представители на реформаторския блок, които приписват на НДСВ несторени грехове, не бива да губим време и усилия във вражди и търсене на манипулативни неистини“, коментира още евродепутатът.

„Ние имаме какво да си кажем с реформаторския блок, но те предпочитат да разменяме реплики през медиите“, смята Илчев и посочи, че НДСВ би се срещнало с Радан Кънев след едно извинение от негова страна.

НДСВ няма проблеми в комуникацията с другите 4 партии от реформаторския блок, нито със СДС и с повече от 10 десни партии и граждански сдружения.

На въпрос за евентуална коалиция между БСП и ГЕРБ, от НДСВ отговориха, че тази коалиция е трябвало да бъде направена в началото на управлението, сега подобен ход би дискредитирал и двете страни.

На пресконференцията Христина Христова напомни, че през 2001 г. и 2005 г. НДСВ е предлагала общо участие в управлението на СДС, но както Костов, така и Надежда Михайлова са отказали тогава.

„Сега подобно поведение не би отговорило на очакванията на хората от улицата. Днес повече от всякога имаме нужда от ефективен диалог и разбирателство за по-доброто бъдеще на страната ни“, каза Христова.

На днешното си разширено заседание Политическият съвет на НДСВ реши да продължи преговорите за обединение в център дясното пространство.

Членовете на ПС на НДСВ се обединиха около виждането, че това правителство е изчерпало моралния кредит на доверие и не остава друго, освен да си подаде оставката.

ПС на НДСВ реши още ръководството на партията да продължи усилията за обединителен процес в център дясно, в това число да подпише и споразумение.

От партията излязоха и със специална декларация:

„Днес българските граждани имат нужда от държава на закона, развитието и обществената отговорност, а не държава на кукловоди. Коренната промяна в управлението, налагането на граждански контрол и прозрачност ще минат през нови предсрочни избори. Гражданите търсят алтернатива, която да докаже на хората, че цени човека, свободата, инициативата и истината.

Затова НДСВ настоява да се създаде максимално широка платформа за обединение на партии, граждани и граждански организации в център дясно. В основата на дясноцентристкото обединение трябва да е откритият диалог пред обществото за принципи, приоритети и цели на участниците, без лидерски амбиции, без цензура, особено за минали грешки и политически егоцентризъм.

НДСВ е активен участник в процеса на оформяне на дясноцентристко обединение. Ние сме доказали нашите идеологически позиции в център дясно и през двете си управления, през които икономиката и свободата на предприемачеството растяха. Децата растяха, заплатите растяха, работните места растяха, инвестициите стигнаха рекорди. Нямаме намерения да доказваме през думите неща, които сме доказали през делата си.

Не поставяме измислени разграничителни линии, за да показваме превъзходство на едни спрямо други. Принципът, който бихме прилагали, е равнопоставеност между партии, граждани и граждански организации. Загърбваме миналото, като гарантираме, че няма да повтаряме стари грехове и гледаме заедно и в една посока напред.

НДСВ приема, че е изчерпан кредитът на доверие на правителството и следва само едно – оставка. Ние смятаме, че напрежението на улицата, исканията на хората няма да секнат лесно. Те са справедливи в огромната си част. Порочното зачатие по формулата "пари-власт-пари" роди чудовището на една друга паралелна България, която дърпа конците на управлението. Хората ясно показват, че няма да позволят тази връзка да продължи. Искат нещо ново и непорочно. За него ще трябва всички много упорито и дълго да се борим.

НДСВ смята, че управлението на БСП, ДПС и "Атака" носи системен риск за държавата – още източване на ресурси, процъфтяване на контрабандата и шуробаджанашки услуги на обществени позиции и търгове. Ако човек е обективен, не може да не види разликата между сегашната тройна коалиция и предишната тройна коалиция. В правителството "Станишев" НДСВ беше вътрешна спирачка за много неприемливи действия на коалиционните партньори, например – контрабандата беше сравнително по-ниска отколкото сега, даже корупцията беше по-ниска отколкото при Борисов според "Трансперънси интернашънъл". Да не забравяме, че заради братя Галеви НДСВ всъщност свали Румен Петков от поста министър на вътрешните работи. НДСВ правеше реформи, полезни за развитието на страната, но е допускало и не една или две грешки.

Въпреки високата цена, която платихме за коалиционното управление, повече от 4 години НДСВ се съхрани извън парламента. Претърпяхме вътрешно делене за кой ли път, бяхме без Царя, но оцеляхме. НДСВ е единственият пример в най-новата ни история, когато управлявала партия остава извън парламента и оцелява 4 години. Дори и в момента няма друга такава – ДСБ и СДС не са преживявали такъв период. През последните 4 години НДСВ беше силно опозиционна партия – например, нашите евродепутати първи поставиха пред ЕП темата за прекомерното използване на СРС-та, критикувахме силно полицейщината на ГЕРБ и разбиването на институциите в страната.

Призивът на НДСВ е към всички, изповядващи свободата и напредъка, които са традиционни носители на българските и европейските ценности – да обединим усилията и да върнем доверието на хората в държавата", пише в декларацията на ПС на НДСВ.

#НДСВ #Христина Христова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници