Боевете в Сирия рушат безценни паметници на културата

Боевете в Сирия рушат безценни паметници на културата
В началото на седмицата армията, подкрепена от сили на „Хизбулла“, започна ново настъпление срещу позициите на бунтовниците в Хомс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По време на сраженията на сирийските правителствени войски с бунтовниците са били засегнати исторически архитектурни паметници на културата, предаде БГНЕС.

По време на един от въздушните удари е засегнат средновековния замък "Крак дьо Шевалие" - крепост на рицарите хоспиталиери, разположена в област Хомс, близо до границата с Ливан. Били повредени стените на замъка и една от кулите. Обектът е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Хомс сражения се водят в близост с историческата джамия "Халед ибн ал Уалид". Военни източници в Дамаск опровергават съобщения на арабски медии за обстрел на този архитектурен паметник от ХIII век.

Сирийската правителствена армия нанесе нови въздушни удари върху позициите на бунтовниците в град Хомс.

В началото на седмицата армията, подкрепена от сили на „Хизбулла“, започна ново настъпление срещу позициите на бунтовниците в Хомс.

Според очевидци, в резултат на сраженията голяма част от града се е превърнал в руини.

В понеделник генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предложи на сирийските власти и въоръжената опозиция да прекратят боевете по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

#Сирия #Холмс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници