Местан: Конституцията издържа проверката на времето

Местан: Конституцията издържа проверката на времето
A A+ A++ A

Днес ние сме съвършено коректни да кажем, че Конституцията издържа проверката на времето. Тя може да бъде оценена като европейски основен закон, защото не само че не попречи, а направи възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС. Това каза председателят на ПГ на ДПС в декларация от парламентарната трибуна по повод годишнината от приемането на Конституцията на Република България, предаде БГНЕС.

Днес е денят на върховенството на закона. За съжаление трябва да кажем, че точно то беше най-големият дефицит в политиката на България през отминалите четири години. Това бяха години на ерозиране на демократичната система от едноличната воля. През последните четири години беше нарушена не една или друга разпоредба на основния закон, а бе нарушена философията, духът, принципите, защото основният закон не е произволен набор от правни норми, каза Местан.

Той припомни, че през 1991 – 1992 година ДПС не бе сред апологетите на Конституцията. Безспорен факт е, че ние не подписахме основния закон, но това не попречи на национално отговорната партия ДПС през всичките 22 години да спазва преди всичко духа на Конституцията. Днес ние сме съвършено коректни да кажем, че Конституцията е издържала проверката на времето, заяви Местан и я оцени като европейски основен закон.

Основният закон наистина не е свещена крава и това доказва, че той може да бъде променен, когато бъде постигнато обществено-политическо съгласие, посочи лидерът на ДПС. Конституцията обаче преди всичко установява няколко принципа – че цялата власт произтича от народа и когато суверенът е определил своите представители във властта. Тази воля на суверена трябва да бъде уважена. В контекста на протестите, които продължават близо месец, в контекста на ситуация, която се характеризира с елементи на политическа криза, трябва да кажем следното: съгласно българската Конституция, България е страна с многопартийна демокрация.

Редица български правителства през тези 22 години правиха опит да превърнат законодателния орган в своя функция, заяви Местан без притеснения, както самият той каза. Поставих въпроса за уважението към етническите и религиозните различия, защото неуважението е нарушение на Конституцията. Какво общо има с духа на българската Конституция фактът, че никой не можа да посочи на Муса Палев друга вина, освен неговата религиозна принадлежност? Друго казва българската Конституция, с няколко свои разпоредби ясно прокламира уважението към етническите и религиозни различия, каза Местан.

Чухме много остри критики, включително и от държавния глава, с които се осъжда езикът на омразата, расизма, ксенофобията. Тези правилни тези може да звучат убедително само ако сме били последователни в осъждането на езика на омразата, расизма, ксенофобията. Политиката не търпи двойните стандарти. Ефектът на бумеранга неизбежно ще стигне всеки, който е съдник на онова, което сам е имал като поведение в предишни периоди, каза Местан.

Днес Конституцията ни задължава да уважим именно волята на суверена - многопартийната демокрация предполага да се уважи волята на преобладаващата част от българското общество. В условията на демокрация никой не може да се радва на управленски абсолют, каза Местан.

Местан се обърна към премиера Орешарски: Аз, от името на ПГ на ДПС, точно в деня на Конституцията силно ви поощрявам да останете верен именно на духа на българската Конституция и да изпълнявате все така отговорно своите задължения.

Избран сте, вие и вашите министри, само от 120 народни представители, но отговаряте за съдбата на всички. Разбираме колко ви е трудно, разбираме, че това е първото правителство, за което няма ясно изразено парламентарно мнозинство. Нямахте друг изход, както и партиите, които ви подкрепят. По-лошият вариант беше да оставим авторитарната система на Цветан Цветанов. Продължаването на тази политика на бившите управляващи е истинската ерозия на основния закон, заяви Лютви Местан.

#Местан #ДПС #Конституция #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници