Янаки Стоилов: Политическата криза може да доведе и до конституционна

Янаки Стоилов: Политическата криза може да доведе и до конституционна
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължаването на политическата криза заплашва да доведе не само до парламентарна и правителствена криза, но и до конституционна криза, заяви от името на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов, предаде БГНЕС.

„Днес се навършват 22 години от приемането на Конституцията на Република България. Партиите, които тогава я приеха, бяха букет от ярки личности, хора със съзнанието за важността на историческия момент и за дълбочината на предстоящите в страната промени. През тези месеци отвън също имаше протестиращи, парламентът беше обграждан и освиркван. Тогавашният министър на вътрешните работи Христо Данев не позволи блокадата на парламента и на софийските кръстовища“, заяви Стоилов.

„Използвам случая да изкажа нашето преклонение пред депутатите от 7-ото ВНС, които никога няма да са отново сред нас, да благодаря на онези от тях, които продължават да отстояват конституционализма, да призова българските граждани да отстояват своите основни права, като не забравят, че в Конституцията е тяхното нормативно основание, всички да бъдат проникнати от съзнанието, че е необходима поне минимална толерантност, защото не може свободната изява на волята на едни да бъде причина за закъсняването на линейки, от които зависят животът и здравето на други, спокойствието, нормалната работа, придвижването и изпълнението на задължението на десетки и стотици хиляди български граждани. Тогава част от опозицията напусна парламента, популярен стана лозунгът „Избори до дупка“. Сега протестиращите също искат разпускане на НС, а някои от тях и ново ВНС“, добави той.

„Едва ли е подходящо да се впускам по-дълго в тази история като единствения депутат от ВНС в този парламент, но няма как днес да не отбележим най-важното, което е отвъд споровете за Конституцията. Нашата Конституция е европейска и демократична, с тази Конституция влязохме в Съвета на Европа, с незначителни промени в нея влязохме в ЕС, тя беше използвана от други източноевропейски страни. Повечето проблеми не идват от Конституцията, а от тежките язви на българското общество, натрупани по време на нейното действие“, подчерта той.

„Този парламент има какво да свърши. Дори и най-острите му критици казват, че най-малко той трябва да приеме промяна в изборните правила. Неуместни са нито призивите за моментално прекратяване на дейността на НС, нито сега да се говори за пълен мандат на парламента“, заяви категорично Стоилов. Точно преди два месеца се проведоха парламентарните избори. Днес ще бъде представен първият отчет на правителството, нека да се вгледаме в изминалите години, да направим сравнение колко правителства и парламенти са имали такава интензивна дейност, колко от тях са успели да поставят за решаване въпроси, които бяха повдигани, включително които провокираха масовите февруарски протести през тази година. Това днес е залогът за продължаване на дейността на правителството и парламента“, добави Стоилов.

„Сега трябва да изберем или решаване на острите социално-икономически проблеми, или отново конституционни упражнения при опасно изостряне на всички проблеми. Вместо да се сбогуваме с неолибералния модел, довел до сегашните проблеми, някои ни предлагат да се откажем от едно от малкото при това български достижения в годините на прехода, да внушат, че самата Конституция е преходна“, заяви Янаки Стоилов. Той се обърна към всички български граждани: „Не позволявайте вашата енергия и вашето недоволство да бъде използвано срещу вашите изконни интереси“.

„Съдбата на правителството и парламента в решаваща степен ще зависят от това дали те ще работят в името на обществените интереси, дали ще могат да преустановят олигархичната власт в България, а нека междувременно да се води дискусия за конституционни промени. Тези, които ще се включат в нея, трябва да си поставят няколко основни въпроса: Кой ще бъде водещият принцип на тази Конституция? Тази Конституция, която търсим, трябва да бъде в много по-голяма степен на обществото, тя не може да заобиколи въпроси като финансовата система и нейното регулиране и ролята на медиите в обществения живот. Тя трябва да съчетае националното и европейското начало, да потърси новите основания за ренесанс на социалната държава. Трябва да се отговори на въпроса дали гласуването да продължи да бъде право или е дошло време да бъде и задължение, както и на въпроса дали да има постоянен или променлив брой на депутатите в парламента, дали да се запази парламентарният характер на републиката, къде да бъде прокуратурата, как да се формират и какви да бъдат правомощията на ВСС, дали е необходимо Конституционният съд да има тълкувателни правомощия и как да се определят хората, които ще участват в конституционното правосъдие“, заяви Янаки Стоилов.

„Това са важни въпроси, които налагат да започне конституционен дебат. Може да се формира конститиционен форум на граждански начала, който да започне обсъждане на тези теми. Сега на дневен неотложен ред са острите социално-икономически проблеми на българското общество и на българската държава и затова ние продължаваме да оказваме подкрепа на правителството и ще изискваме категорични негови действия по въпросите, поставени от БСП и Коалиция за България в процеса на подготовка на неговата програма“, заключи Стоилов.

#Янаки Стоилов #БСП #Парламент #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници