Вдигат минималната заплата от 1 януари 2014 г.

Вдигат минималната заплата от 1 януари 2014 г.
Причина за отлагането са проблемите в приходната част на бюджета. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Управляващите няма да вдигат минималната работна заплата от 1 октомври, както беше планирал премиерът Пламен Орешарски. Това може да стане едва от 1 януари следващата година, каза пред в. „Стандарт“ депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е шеф на социалната парламентарна комисия. Информацията беше потвърдена и от социалния министър Хасан Адемов, съобщи profit.bg.

Стана ясно, че причина за отлагането са проблемите в приходната част на бюджета, както и договорени, но невключени в разходната част плащания. От левицата коментираха неофициално, че това е жест към бизнеса, който е силно затруднен заради кризата.

Адемов обясни, че увеличението до обещаните 450 лв. в края на мандата на това правителство ще се извършва постепенно, като в началото то ще е с 20-30 лв. Управляващи и работодатели се обединиха около идеята, че е най-добре първото увеличение да стане факт от началото на следващата година, за да са изпълнени всички бюджетни процедури преди това.

„Вдигането на минималната заплата има неутрален ефект върху бюджета, защото, наред с по-големите разходи за труд, в администрацията се получават и по-големи приходи от данъци и осигуровки“, заяви Любен Томев от КНСБ.

Синдикатите искаха минималната заплата да се увеличи от 310 на 340 лв. още от 1 юли тази година. По техни разчети от увеличението ще бъдат засегнати 130 000 души. От тях 105 000 са в частния сектор, а останалите 25 000 в държавната и общинската администрация. Стана ясно обаче, че БСП е заложила в програмата си таванът, върху който се плащат осигуровките, да се увеличи от 2200 до 3100 лв.

 



#Хасан Адемов #Корнелия Нинова #Пламен Орешарски #Любен Томев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници