Продават на търг най-скъпата книга в света

Продават на търг най-скъпата книга в света
Изданието на Джон Джеймс Одюбон „Птиците на Америка“ ще стане собственост на човека, предложил най-висока сума за него на 20 януари. Снимка: ncartmuseum.org
A A+ A++ A

Копие от най-скъпата книга в света ще бъде продадено на търг от аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк.

Изданието на Джон Джеймс Одюбон „Птиците на Америка“ ще стане собственост на човека, предложил най-висока сума за него на 20 януари, съобщи БНТ.

Очаква се изданието да достигне сума между 7 и 10 милиона долара. В света съществуват само 120 екземпляра от книгата, като по-голямата част от тях се намират в музеи.

Книгата „Птиците на Америка“ съдържа 435 ръчно оцветени илюстрации на пернати в естествен размер. Орнитологичният атлас е в 4 тома и е с размери 90 на 60 сантиметра.

Изданието включва всички птици, които авторът е успял да намери и документира в Съединените щати в началото на 19. век. В колекцията има и видове, които вече са изчезнали.

„Произведението е било много скъпо навремето. 11 години са отнели на автора да го публикува. Той е държал на високото качество, затова книгата била много скъпа и е запазила стойността си през годините“, разказва Ричард Дейвис, специалист и колекционер от онлайн книжарницата за книги втора ръка „Абебукс“.

Джон Джеймс Одюбон е американски орнитолог и художник, роден 1785 г. Баща му е френски капитан, а майка му – неговата любовница от Хаити.

Той самият е роден в Ке, тогавашна колония на Хаити. През 1812 г. става американски гражданин.

Неговата творба „Птиците на Америка“ е смятана за най-великата в сферата на орнитологията и един от най-емблематичните научни трудове.

Сборникът от илюстрации на най-различни видове птици е публикуван някъде между 1827 г. и 1838 г. в Единбург и Лондон. Одюбон умира през 1851 г. в Ню Йорк.

#книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници