Мутафчиев: БСП не подкрепя искането за импийчмънт на президента

Мутафчиев: БСП не подкрепя искането за импийчмънт на президента
Според Мутафчиев импийчмънт на президента ще дестабилизира държавата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„БСП няма да подкрепи искането на „Атака“ за импийчмънт на президента въпреки неумерените и неуместни изказвания на Плевнелиев напоследък.“

Това каза на пресконференция в Пловдив в понеделник депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев, цитиран от Радио „Фокус“.

Според него не трябва да се стига до конфликт на институциите, за да не се дестабилизира държавата.

Мутафчиев добави, че един подобен ход би повел страната в погрешната посока.

„От своя страна президентът също трябва да се изказва по-умерено и по-отговорно. В последно време той допусна много грешки. Именно по тази причина хората сами започнаха да събират подписи за отстраняването му“, категоричен е червеният депутат.

Петър Мутафчиев смята, че наистина е трудно де се работи под натиск отвън.

„Най-важното сега е диалогът, затова и правителството, и парламентът трябва да направят така, че да има пряк диалог с представители на обществото. Само диалогът може да стабилизира държавата – държавните институции, и чак тогава може да се върви към конкретни решения с ясно формирани промени на Конституцията и законодателството. Без опозиция също се работи трудно“, каза Мутафчиев.

„Популизъм е от страна на ГЕРБ да не идват на работа, а да гледат отстрани Народното събрание. Разочарован съм и от европейската десница, която обвинява правителството, че е подкрепяно от националисти“, каза още депутатът. Същите тези националисти гласуваха всички закони с ГЕРБ две години и половина, добави още той.

„Без участието на депутатите от ГЕРБ не може да стане промяна в Конституцията и системата на управление, каквито заявки се чуват отвън. Това може да стане само с консенсус - както политически, така и обществен“, каза Мутафчиев. Каквото и Велико народно събрание да бъде свикано, не може да стане промяна на системата без дебат и консенсус, категоричен е Мутафчеив.

#Петър Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници