Етичната комисия към ВСС изслушва Ситнилски и двама прокурори за изтеклите СРС-та

Етичната комисия към ВСС изслушва Ситнилски и двама прокурори за изтеклите СРС-та
От извършената проверка е било установено, че източникът на информацията са СРС, приложени по искане на ГДБОП, образувано е било досъдебно производство срещу Емил Златев Христов, прокурор от гр. Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет ще изслуша участници в публикуваните записани разговори със СРС, каза председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, съобщава „Фокус“.

Комисията в взела решение да покани в понеделник, 15 юли, за изслушване апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и члена на ВСС Камен Ситнилски и се е самосезирала по случая с изнесените в медии материали.

Поискала е и информация от главния прокурор относно това дали има такива СРС, прилагани по отношение на лицата, цитирани в разговорите, относно причината за прилагането на такива СРС-та, каква е доказателствената цел, заради която са използвани, и дали тя е постигната.

От извършената проверка е било установено, че източникът на информацията са СРС, приложени по искане на ГДБОП, образувано е било досъдебно производство срещу Емил Златев Христов, прокурор от гр. Бургас.

Наблюдаващият прокурор е наредил тези доказателствени средства да се съхраняват в отдел за класифицирана информация, обясни Тодоров.

В отговора на главния прокурор Сотир Цацаров се казва: „Идентични са с публикуваните в информационния сайт. В хода на проверката са установени пет такива дела, имащи отношение към лицата, чиито имена са публикувани. Проверката касае прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев. След приключване на проверката ще се прецени дали са налице данни за ангажиране на наказателна отговорност“.

#Камен Ситнилски #ВСС #Сотир Цацаров #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници