Бабикян: Думите на Плевнелиев драматично се разминават

Бабикян: Думите на Плевнелиев драматично се разминават
Двете неща драматично се разминават – търсенето на стабилност и произвеждането на избори с набързо пипнат Избирателен кодекс, без особени детайли, както се разбира от изказването му. Това каза Арман Бабикян, експерт в областта на медийните комуникации.
A A+ A++ A

Двете неща драматично се разминават – търсенето на стабилност и произвеждането на избори с набързо пипнат Избирателен кодекс, без особени детайли, както се разбира от изказването му. Това каза Арман Бабикян, експерт в областта на медийните комуникации и връзките с обществеността пред БГНЕС за словото на президента днес.

Словото на държавния глава днес е в някаква степен реакция на случващото се, макар и тя с нищо особено да не помага за развитието на ситуацията, тъй като президентът твърде рано изигра своя ход, който трябваше да пази за накрая. Ако си спомняте преди много, много дни той каза, че сваля доверието си от това правителство. Когато си изиграл последната си карта първа, в началото е много сложно, далеч след като се е завъртяла играта, да се явяваш в ролята на държавен глава, да се позоваваш на Конституцията и да говориш за себе си в трето лице и да обясняваш, че Конституцията ти вменява да си обединител на нацията.

Както се казва, мисля, че по-грамотната част от българските граждани са информирани за това негово право и това, че той го подчертава, говорейки за себе си като за някой друг, не му придава повече тежест, казва Бабикян.

В словото на президента има, за мен поне, три важни неща. Едното е, че се опитва да съобщи на публиката, че няма никакъв проблем и защо пък да не вземем да отидем на избори. Очевидно пропускайки, че това не допринася за другото му основно искане в речта – стабилност, тъй като другата точка, която си заслужава наистина внимание, е стабилността, която той търси в България.

Двете неща драматично се разминават – търсенето на стабилност и произвеждането на избори с набързо пипнат Избирателен кодекс, без особени детайли, както се разбира от изказването му.

Забелязва се и нова тенденция – той говори за политиците като за „тях“. Тоест очевидно той себе си не смята за част от политическата класа. Очевидно политиците са „те“ – тези, които трябва да бъдат отговорни, тези, които трябва да вземат решенията.

Аз и улицата сме от страната на добрите. Това е една доста симпатична и удобна поза, която е за завиждане.

Третото, не на последно място по важност, нещо, което каза държавният глава, е, че улицата или гражданите са поискали промяна в морала на политиците и политическото. С което съм абсолютно съгласен – наистина точно това се иска. Единственото, което не се изяснява в изказването на президента Плевнелиев е как смята чрез избори да промени морала на политиците.

Вижте как протекоха изборите във Варна, те протичат в момента. Мисля, че това е най–ясният отговор, който може да получат и президентът, и протестиращите, и управляващите. Ако това, което се случва там, им харесва като активност, като резултат – нека да предприемат бързи избори.

Хората трябва да получат наистина това, което искат. Наистина трябва да има справедлив достъп на новите политически лица. Онези там с новия морал, за които Плевнелиев говори, защото аз не знам да има нов и стар морал, за мен просто има морал или не. Но така или иначе - тази свежа струя в политиката, която всички очакват, трябва да има достъп до нея.

За да се осигури този достъп, не може през куп за грош да пипнеш две неща в ИК и да смяташ, че си си свършил работата, заяви Арман Бабикян.

#Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници