Орешарски: Пакетът от социални мерки няма отношение към актуализацията на бюджета

Орешарски: Пакетът от социални мерки няма отношение към актуализацията на бюджета
Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета, заяви в парламента премиерът Пламен Орешарски.
A A+ A++ A

Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред народните представители по повод това - защо се налага актуализация на бюджета, предаде Агенция “Фокус”.

Възможно е, разбира се, и да няма актуализация на бюджета - ако не разплатим задълженията към бизнеса през ноември и декември, и ако спрем да възстановяваме регулярно ДДС. Това е политика, която даде крайно негативни резултати в последните години, каза Орешарски.

Разплащането на задълженията към бизнеса, което поех ангажимент, ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 милиона лева, каза Орешарски. Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер. По думите на министър-председателя до края на годината може да се очаква свиване на размера на приходите, но не в пълния му размер.

От началото на годината до края на май разходите в бюджета са 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи. Така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост, посочи Орешарски.

#Орешарски #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници