Йордан Христосков: Сигурността в пенсиите ще доведе до сигурност в осигурителната система

Йордан Христосков: Сигурността в пенсиите ще доведе до сигурност в осигурителната система
Според Йордан Христосков ранното пенсиониране трябва да бъде ограничено. Снимка: karieri.bg
A A+ A++ A

„Хората трябва да повярват в осигурителната система“, заяви бившият управител на НОИ Йордан Христосков пред БНР. По думите му това ще стане, когато те са сигурни в пенсиите си и когато се уверят, че както от общественото осигуряване, така и от допълнителното капиталово осигуряване ще могат да получат онова, от което се нуждаят.


Според Христосков, първо, трябва да се търсят приходоизточници, които финансово да стабилизират системата, и на второ място, тя да е справедлива и спрямо техните очаквания.
Експертът счита, че финансова стабилност може да се постигне, като  се подобри събираемостта на осигурителните вноски.

„Ние дори не знаем какъв е размерът на несъбраните осигурителни вноски от НАП, също така и за допълнителното пенсионно осигуряване не са събрани суми и затова сметките на хората във фондовете, в които се осигуряват, са в такова състояние, така че това е по-лесният начин“, заяви Христосков и допълни, че  на второ място, трябва да се обсъди въпросът за размера на осигурителните вноски.


Според бившия шеф на НОИ,  ранното пенсиониране трябва да се ограничи. Той приема формулата за ранно пенсиониране с намаляване на пенсията за много опасна и счита, че тя ще доведе до сериозен преразход на средства в НОИ.


Стана ясно, че в страните от ЕС този род пенсиониране с намалена пенсия вече отпада, когато се въвежда, то е в критични ситуации, например при висока безработица.

#Йордан Христосков #НОИ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници