Мая Манолова: Депозитът за издигане на независим кандидат да отпадне

Мая Манолова: Депозитът за издигане на независим кандидат да отпадне
Манолова обясни по време на заседание на комисията, че предложението е депозитът да е 2500 лв. за партиите, а за коалициите - 5000 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предлагаме депозитът на инициативните комитети, издигащи независим кандидат на изборите, да отпадне, заяви зам.-председателят на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Манолова обясни по време на заседание на комисията, че предложението е депозитът да е 2500 лв. за партиите, за коалициите - 5000 лв., а за издигане на независими кандидати - 1% от избирателите за съответния район, но не повече от 1000.

В четвъртък бе раздаден и обобщен доклад с предложенията на граждански организации, движения и граждани по тази тема.

На заседанието почти нямаше представители на гражданските сдружения, работещи в тази сфера и вече дали своите предложения, единици от тях са дошли в Народното събрание.

„Знаем какви са очакванията на гражданското общество, ние очакваме от тях разум и трябва да има механизъм да се гарантира някаква степен на сериозност, за да не изпаднем в крайности“, започна изказването си депутатът Четин Казак от ДПС.

Той коментира, че трябва да се намали размерът на депозитите, но съвсем да отпадне е малко пресилено.

Мая Манолова му отговори, че може да се обмисли допълнително дали за инициативните комитети да не се приеме депозит от 500 лв. например.

„Идеята на някои граждански организации е без партия, инициативни комитети да могат да регистрират граждански листи. Това е на ръба на закона, на Конституцията. Но е добре да се помисли за това“, коментира тя.

Дискусията по проекта за нов Изборен кодекс продължава.

#Мая Манолова #Изборен кодекс #избори #Четин Казак #ДПС #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници