Проф. Константинов: Смяна на властта става чрез бюлетини и чрез калашници

Проф. Константинов: Смяна на властта става чрез бюлетини и чрез калашници
Проф. Константинов бе категоричен, че ниската избирателна активност на първи тур на изборите във Варна не бива да се обвързва с активността на един евентуален предсрочен парламентарен вот. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трансферът на властта се извършва по два основни начина – чрез бюлетини и чрез калашници. Аз се надявам, че сме достатъчно мъдри да изберем първия начин, заяви математикът проф. Михаил Константинов, член на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ в интервю за агенция „Фокус“.

Изявлението бе направено по повод изборите за местна власт във Варна и балотажа в неделя.

Той призова гражданите да изпълнят гражданския си дълг и да гласуват.

„Нека да си формулираме добре исканията, да познаем нашия кандидат и да гласуваме за него. Ако не можем да разпознаем нашия кандидат, нека да издигнем наш кандидат. В момента могат да се издигат и независими кандидати, така че ако има някакъв човек, който е извън партийните елити, които приемаме, че са корумпирани, лоши и калпави, нека този човек бъде издигнат и хората да го подкрепят. Политическият модел на Европа е такъв – чрез избори, чрез партии – няма друг начин. Няма как да се сменят нещата“, каза проф. Константинов.

По отношение на контролирания вот той коментира: „Няма как да бъде унищожен контролираният вот – винаги ще има купени цигански гласове или други, например корпоративни. Но да потопим контролирания вот, да намалим неговото значение, да го направим по-малък в процентно отношение, става само с масово гласуване“.

Проф. Константинов бе категоричен, че ниската избирателна активност на първи тур на изборите във Варна не бива да се обвързва с активността на един евентуален предсрочен парламентарен вот.

Той заяви, че според наблюденията му традиционно у нас на местни избори се гласува по-слабо, въпреки че може да се окаже, че изборът на кмет е много по-важен, отколкото изборът за парламент.

„Колкото по-малко е селището, толкова по-голяма е ролята на кмета и на общинския съвет. Ние някак си пренебрегваме това, гласуваме слабо на местни избори и гласуваме по-сериозно на парламентарни. На парламентарни избори се гласува съвсем нормално – с около 60% активност, защото при наличие на 6 милиона избиратели, 60% са точно колкото излязоха на 12 май. Има добра активност на парламентарните избори. Хората осъзнават важността на избора за парламент, трябва да осъзнаят важността и на местното управление“, каза проф. Константинов.

#проф. Михаил Константинов #Варна #избори #протести #балотаж #Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници