Ирена Георгиева: Браншовите организации искат Министерство по туризма

Ирена Георгиева: Браншовите организации искат Министерство по туризма
A A+ A++ A

Ирена Георгиева е председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. Тя е била председател на Правната комисия на Асоциацията и е собственик на „Балкан Комфорт Д.М.С.“.

- Г-жо Георгиева, беше ли взето някакво конкретно решение за административното структуриране на туризма по време на срещата при премиера Орешарски с организациите в бранша?

Това, което представителите на различните организации в туризма предложихме и беше прието от премиера, е, че ние държим да има Министерство на туризма. Тоест той да се обособи в отделна административна структура - първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Даваме си сметка, че това не може да стане веднага, а и вече сме навлезли във високия летен сезон.

Заради това консесусното предложение, което беше прието и от двете страни, беше на този етап да продължи да действа досегашната структура, при която туризмът да се ръководи от човек с ранг на заместник-министър в рамките на икономическото министерство, а след края на сезона да започнат консултации за създаване на отделно Министерство на туризма.

На срещата при премиера всички представители на организациите в туризма споделихме, че сме съгласни с това разбиране.

Обсъдени ли бяха нови законодателни инициативи?

На този етап не сме обсъждали законодателни инициативи. Говорихме за това, че има необходимост приетият в предишното Народно събрание Закон за туризма да се укрепи с поднормативна уребда, която започна да се изработва, но все още не е приета. Ние имаме нужда от такъв законов инструментариум, който да създаде правила за оперативно действие в туризма.

В този смисъл призовахме да има работеща администрация в сферата на туризма. От всички беше споделено мнението, че това е нещо много важно, за да протече добре летният сезон, който вече се намира в апогея си.

На какво според Вас се дължи забавянето на обществените поръчки за рекламата?

Този въпрос само беше споменат, не бих могла аз да кажа на какво се дължи това. Представителите на организациите в туризма споделиха тревога от този факт. Ние сме на прага на следващия програмен период - 2014–2020 г., в който би следвало да се усвояват европейски средства.

Споразумяхме се в началото на септември месец да има среща между вицепремиера Зинаида Златанова и представители на бранша точно по тази тема.

А на какво се дължи забавянето на експертните комисии по категоризацията?

Това е едно от нещата, които искаме да работят в момента. Министър Стойнев даде информация за това, че комисията по категоризацията не е престанала да работи, разбира се, в този формат, който е действащ и към момента. Той съобщи статистически данни за това какви документи са постъпили с искане за категоризация, включително и за получаването на туроператорско или турагентско удостоверение.

Обсъждаше се възможността да има работещ орган в това направление, който да бъде създаден изключително от представители на организациите в сферата на туризма. Информирани бяхме, че документи се приемат, което показва, че има орган, който на практика функционира, когато говорим за комисията по категоризация и по даване на удостоверение за туроператор и турагент.

Беше ли споменато конкретно име за евентуален бъдещ заместник-министър, който ще отговаря за туризма?

Не. Министър-председателят предложи на бранша да излезем с предложения за няколко кандидатури, а не една. Идеята е това да са хора от туристическия бранш, поне трима, или четирима, за да може да бъде избран един - експерт.

Кои са имената, които Вие бихте предложили?

Аз не присъствах на срещата на колегите ми след срещата ни с премиера. Вероятно там са били коментирани конкретни кандидатури.

Бихте ли се ангажирали с прогноза какъв очаквате да е сезонът?

Сезонът започна добре и като начало можем да мислим за оптимистични резултати. Представители на собствениците на частни хотели в комплекса Слънчев бряг изразиха безпокойство, че там не действа достатъчно добре местната структура на МВР и Прокуратурата. Те споделиха, че има нужда от „държава“ в комплекса, за да няма неприятни инциденти и за да може сезонът наистина да върви добре.

Като цяло колегите твърдят, че сезонът е започнал трудно, но добре.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници