Бунт сред депутатите от ГЕРБ, заради орязани заплати

Бунт сред депутатите от ГЕРБ, заради орязани заплати
Ако се регистрират на трудовата борса, депутатите от ГЕРБ ще получават по-ниски обезщетения, заради ниските си заплати. Снимка: 24chasa.bg
A A+ A++ A

Назрява бунт сред депутатите от ГЕРБ, заради орязване на заплатите им. Освен че ще получават силно намалени заплати, депутатите от ГЕРБ ще бъдат осигурявани само върху заплатата, която реално ще получат, пише в. "Преса".

Според правилника на парламента, при три поредни отсъствия, или пет в рамките на месец, те губят 2/3 от заплатата си. Така вместо 2196 лв, за юни депутатите от ГЕРБ ще получат по 731 лв. и върху тази сума ще бъдат осигурени. Експерти на партията обаче оспорват, като твърдят, че би трябвало да ги осигуряват върху пълната сума. Според тях, първо се начисляват сумите, а след това се правят удръжки, но осигуровките трябва да се плащат върху начислените суми, а не след удръжката.

В тази ситуация, ако след няколко месеца някои от депутатите се регистрират на трудовата борса, ще получават по-ниско обезщетение. Така наречените „две трети", които се дават върху депутатската заплата, все още не са получени от хората на Борисов. Те предполагат, че парите им са в централата в София.

Депутати, които още са на хотел в парк-хотел "Москва", са били помолени от администрацията на НС да напуснат стаите, за да не плащат за тях, след като не идват на работа. Тези, които са с болнични листове, питали какво да правят, но ръководството на групата им наредило да не ги представят на председателя на парламента.

Безпаричието очевидно продължава да изнервя групата на Бойко Борисов, но никой не смее официално да признае за проблема. От ГЕРБ са превели по около 1000 лв. от субсидията на определени депутати, които имат финансови затруднения. Въпреки това от партията са категорични, че няма да се върнат в пленарната зала.

#заплати #депутати #експерти #Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници