Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове
A A+ A++ A

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено.
Промените предвиждаха отмяна на алтернативния данък за бране на диворастящи гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели.
Аргументите на "Възраждане" и ПП-ДБ се оказаха сходни - те настояха за запазване на настоящия режим:

"В момента те плащат една обща такса във всяко едно държавно горско предприятие. В тази такса, която заплащат те, са техните осигуровки. Така таксата в момента не зависи от техните приходи, което за тях е добре, и в края на годината не обявяват приходи в НАП", обясни Даниел Петров от "Възраждане".

Асен Василев от ПП-ДБ също се обяви срещу промените:

"Ние това няма да го подкрепим. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" смятаме, че е много по-добре да имаме 50 000 български граждани, които не са крепостни селяни и си плащат осигуровките като всички други граждани, и фирмите да си плащат данъците на светло, а не някъде на тъмно да избягват данъци".

Преди това срещу промените се обявиха и от браншовите организации.

Законопроектът беше приет на първо четене на 26 април.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти