Цветлин Йовчев: Нов Закон за МВР до 15 август

Цветлин Йовчев: Нов Закон за МВР до 15 август
Според Йовчев акцентите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия и дефиниране на функциите и дейностите в МВР. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

До 15 август ще предоставим нов Закон за МВР, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост“, съобщи агенция „Фокус“. По думите му целите са: разграничаване на политическите и професионалните правомощия и дефиниране на функциите и дейностите в МВР.

Според министъра сега действащият закон създава редица проблеми и предстои да се регламентират механизмите по планиране, взаимодействие и контрол. Предвижда се и законопроект на Закона за ДАТО, предстоят и нормативни промени във връзка с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.

Стана ясно, че при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР – с превенция на разпространението. Йовчев отбеляза, че международният тероризъм ще е изцяло в ресора на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност, и добави, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, отново с това ще се занимава агенцията за национална сигурност.

Министърът съобщи още, че се подготвя инструкция за работа на органите до досъдебното производство, която да подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследването. Предстои и изграждането на система за планиране в МВР, също до 15 август. Според Йовчев 53% от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби.

МВР ще прави и промяна във функционалните задължения в структурата на МВР. Такива ще има в ГД „Национална полиция“. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции, посочи Йовчев.

#Цветлин Йовчев #ДАНС #ГДБОП #МВР #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници