Греков: Производителите ще получат всички обещани средства до 2013 година

Греков: Производителите ще получат всички обещани средства до 2013 година
„Все още нищо не е договорено като цяло, действително намаление ще има, но това е от общата финансова рамка, в която Европейският съюз предлага такова намаление“, обясни Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Имаме уверението на Министерството на финансите и на министър-председателя, че производителите ще получат всички обещани средства до 2013 г. Каквото е предвидено, ще бъде изплатено“, отговори министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на въпрос с колко ще бъде намалено договореното за развитие на селските райони, предава „Фокус“.

„Все още нищо не е договорено като цяло, действително намаление ще има, но това е от общата финансова рамка, в която Европейският съюз предлага такова намаление“, обясни Греков.

„С едно рационално използване и на националните доплащания, българските производители могат да бъдат спокойни, че ще си получат това, което е необходимо като допълнителни стойности. Има и такъв момент, че не всички средства от миналия референтен период са били усвоени, което дава основание тези средства да бъдат намалени. Но нека не забравяме, че не само на нас са намалени средствата – на всички са намалени. Не мога да кажа конкретна сума, с която ще бъдат намалени, но финансовата рамка е намалена осезателно", коментира земеделският министър.

„Намалението не е само за нас. Не бих искал да се оправдавам, че не носим отговорност за това. Всички средства, които са били предвидени от миналия период, не са били усвоени или не са били използвани рационално. Така че съвсем законно можем да получим и наказание за това. Не искам да се оправдават за предишния период“, добави Греков.

„Досега сеитбооборотът се осъществявал на две основни култури. Може би трябва да се даде точно определение на сеитбооборот, което не означава само смяната на една, две или три култури. За до 150 дка ще останат две култури, но за над 150 дка ще се търсят други начини и форми, по които се гарантира този сеитбооборот, който е правилен за екологичните мерки“, каза още той.

„Ще се търси онази дефиниция, която е правилна за европейските структури. Има достатъчно институции, които да я формулират. Но по-важното е да я приемат и да я разберат селскостопанските производители. Трябва да се реагира много бързо", допълни министърът на земеделието и храните.

#Димитър Греков #производители #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници