Младен Червеняков: Ние не само слушаме протестиращите, но и ги чуваме

Младен Червеняков:  Ние не само слушаме протестиращите, но и ги чуваме
Ние не само слушаме протестиращите, но и ги чуваме. Това заяви народният представител от КБ Младен Червеняков в ефира на бТВ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние не само слушаме протестиращите, но и ги чуваме. Това заяви народният представител от КБ Младен Червеняков в ефира на бТВ. „Нашият прочит на това, което се случва по площадите, е, че има разлика между протестите от зимата и тези сега. Февруари и март месец хората отричаха същността на една политика, която се водеше, и прекалено много акцентираше върху една мнима финансова стабилност и пренебрегваше социални искания на хората. Днес протестът е срещу начина на провеждане на политиката“.

Според Червеняков хората казват „Не“ на задкулисието и влиянието на различни фактори върху вземането на решения и искат ясни принципи на управление и провеждането му.  Той каза още: „Ние сме готови да чуем гражданите и неслучайно имахме и пленум на нашата политическа формация за подобряване на начина на вземане на решения“, и поясни, че най-важното, което е било решено, е да се засили колективното влияние при вземане на решенията.

Червеняков категорично заяви, че повече решения, които се вземат в последния момент, няма да има.

По въпроса за евентуалната оставка на правителството и при какви условия ще бъде подадена тя, социалистът отговори, че трябва да се видят двата варианта – какво би означавало бърза оставка в момента и какво означава продължаване на работата на правителството. По негово мнение бързата оставка означава няколко неща. На първо място, провеждане на избори при настоящия Избирателен кодекс и запазване на сегашното състояние на политически сили.

Освен това се очертава невъзможност да бъде стабилизирана финансово страната чрез подписването на споразумението за партньорство с ЕС, по което очакваме 8-9 милиарда да влязат в следващия програмен период. Червеняков акцентира и върху факта, че бърза оставка на правителството означава и  непредоговарянето на срока за изплащане на средства по европейски програми.  В момента това става по формулата М + 2, т.е. парите се получават до две години след подписване на евродоговор. Ако това не се случи, страната ни ще започне да усвоява средства като повечето европейски страни, а именно по формулата М + 3, което означава, че ще има по-голямо забавяне.

Той допълни: „Въпросът е не дали и кога ще има избори, а дали искаме да се случат определени неща: увеличаване на майчинските добавки, намаляване цената на тока, да започне бизнесът да работи нормално. Ако това ние решим, че не искаме, отиваме на избори“. Бързи предсрочни избори не са най-доброто за страната.

По отношение на това дали може да има диалог между  БСП и ГЕРБ, Червеняков коментира: с ГЕРБ диалог не може да има, защото тази партия има сериозен проблем. Тя е партия, която свикна да е във властта и да се бори на всяка цена за нея, но трябва да се научи да работи в опозиция.

#Младен Червеняков #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино