Рамадан Аталай: Ще има нова енергийна стратегия

Рамадан Аталай: Ще има нова енергийна стратегия
Парламентарната комисия има намерение да покани за разговор ръководствата на „съответните предприятия в енергетиката“, за да се запознаят с финансовите, икономическите и техническите възможности на всяко едно предприятие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предстои да бъде разработена нова енергийна стратегия на страната, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай, съобщава БГНЕС.

Според Аталай сред приоритетите на новата стратегия трябва да бъдат разработването на собствените източници на горива, енергийната ефективност и опазването на климата.

„Ако ни позволят да работим така, както сме започнали от първите дни, с нощните заседания, смятам, че в един кратък срок би трябвало да се появи стратегията“, обясни той и уточни, че „когато стратегията се прави не от народните представители, а от министъра и изпълнителната власт, няма как да кажа точно кога ще стане това“.

„Необходим ни е нов документ, който да покаже как трябва да се направи правилният баланс на производствените мощности. Трябва да се направи и преценка кои мощности трябва да бъдат изведени от експлоатация и начина за използване на енергията от ВЕИ“, смята той.

Аталай призна, че ще приветства всичко, което е необходимо, за да се удължи работата на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Председателят на комисията каза, че върху него няма натиск за АЕЦ „Белене“.

„Не знам кой би си позволил при такива мощности, които има България, и се прави всички опити да ги натоварим и не успяваме, кой и по какъв начин ще налага натиск, без да има определена стратегия за развитието на енергетиката, особено балансираща“, коментира Аталай.

Според него трябва веднъж завинаги да се вземе категорично решение за проекта.

Парламентарната комисия има намерение да покани за разговор ръководствата на „съответните предприятия в енергетиката“, за да се запознаят с финансовите, икономическите и техническите възможности на всяко едно предприятие.

„Ще поканим и всички концесионери, за да разберем докъде се е стигнало с концесиите, в каква фаза, какво са проучили, какво са открили, това не е търговска тайна и обществото би трябвало да бъде запознато и с тази информация“, заяви Рамадан Аталай.

#Рамадан Аталай #енергийна стратегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино