Цветозар Томов: Най-разумно е правителството да подаде оставка

Цветозар Томов: Най-разумно е правителството да подаде оставка
A A+ A++ A

Най-разумното действие е това правителство да подаде оставка. Това каза пред Нова телевизия социологът Цветозар Томов в разговор с колегата си Кольо Колев за ситуацията в страната.

То няма шанс да изпълни програмните си намерения при тази обстановка в страната, при този парламент и след опита за назначаването на Пеевски, и от очевидната липса на свобода на премиера да взема самостоятелни политически решения. Това е необходимият ход, категоричен е Томов. Има гафове, след които в една демократична страна се подава оставка, каза Томов.

Той е убеден, че начинът напрежението да спадне е правителството да подаде оставка.
От своя страна социологът Кольо Колев посочи, че и двете страни не са прави. „Едни хора искат едно, други хора искат друго. Много са ми симпатични протестиращите. Но това не са хората, това е част от обществото. Това, което се наблюдава, наистина излязоха много хора, искрено възмутени след Пеевски, той се махна. Предпоставките от резултата обаче на предишните избори продължават да са живи. Едни хора казват искаме избори, други казват: не. Оттук нататък избирателят наистина трябва да реши какво иска да прави – наистина ли иска избори, или не. Трябва да се чуе мнението и на едните, и на другите и да се види кои са повече“, подчерта Колев.

Томов заяви, че много е вероятно една изборна кампания да даде резултат, какъвто получихме през май месец. „Една от бедите на нашия политически живот е смесването на политически принципи с политическа целесъобразност. Всички аргументи, които може да извади в публичното пространство това правителство, за да продължи да управлява България, са аргументи, свързани с политическата целесъобразност. Действително страната няма нужда от нови избори, ще бъде тежко изпитание. Само че подаването на оставката е въпрос на политически принципи. След това, което се случи, при този парламент, в който голяма част от българите не са представени, при тази остра конфронтация в НС, за да отговори на обществените настроения, правителството трябва да си ходи“, категоричен е Томов.

„Изборът например на Сидеров за председател на парламентарната комисия по етика по циничност не отстъпва на предложението за Пеевски. Сигурен съм, че Орешарски не е взел решението за Пеевски, но не знам при сегашната ситуация в България дали това е решение на БСП и ДПС. Партиите и политическите лидери са марионетките на политическата сцена в политическия ни живот. Ние не знаем кой е взел това решение. Това е една от трагедиите в България, с която трябва да приключим, ако имаме достатъчно сили да го направим. Това правителство беше неуспешен експеримент, трябва да се направи нещо ново. Нищо лично към г-н Орешарски“, заяви Томов.

Колев не се съгласи с това и каза, че в политиката категориите нравствено и морално не играят. „Там нещата се измерват с ефективност и икономика“, посочи Колев.

Томов посочи, че много хора смятат, че оставка на правителството значи избори след два месеца. „Освен бързи предсрочни избори, както беше през февруари-март, има и други демократични механизми, които така да се използват, че българският народ може да вкара в парламента хора, на които има повече доверие. А без десница страната няма да има нормален ход и политически живот“, подчерта още Томов.

Колев добави, че Орешарски трябва да направи своята оферта за това какво предлага да направи. „Към момента няма диалог, има само монолог – чуваме само „Оставка“. Не чувам офертата от другата страна, какво предлага г-н Орешарски на тези хора, за да се намали градусът на напрежение“, каза още Колев.

(По БГНЕС)

#Цветозар Томов #Кольо Колев #правителство #протести #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници