Мехмед Дикме: Доган управлява страната, 99% от турците подкрепят протеста

Мехмед Дикме: Доган управлява страната, 99% от турците подкрепят протеста
ДПС няма нов председател, партията има нов изпълнителен директор – Лютви Местан, коментира бившият земеделски министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите да направят разграничение между ДПС и турците, защото голяма част от мюсюлманите в България подкрепят протестите срещу политическата система и правителството, призова бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме в интервю за Дарик.

Той се обърна към всички недоволни българи да не допускат провокатори, които да насаждат етническо напрежение и етническа омраза.

Според Дикме не е нужно да се гадае кой управлява страната, защото това бил Ахмед Доган.

„ДПС няма нов председател, партията има нов изпълнителен директор - Лютви Местан“, коментира още бившият земеделски министър.

„Искам да призова всички протестиращи, които протестират срещу ДПС и срещу турците. Нека да направят разграничение между ДПС и турците, това не е едно и също нещо. Моето семейство също е на протестите, на протестите има стотици турски семейства, помашки семейства, мюсюлмани. Бъдете сигурни, че и турците в България, 99% от тях подкрепят протестите в страната“, заяви Дикме.

Според него на България е необходимо консенсусно правителство - да седнат представители на ГЕРБ, на БСП, на ДПС и на „Атака“ и да направят нещо смислено за тази държава, като направят преходно правителство.

„През това време парламентът не трябва да се разпуска, като улицата да продължи да оказва натиск депутатите да напишат съответните закони, а даже и проект за нова Конституция“, допълни Дикме.

Според него кризисната ситуация в момента показвала, че трябва да се помисли за по-големи правомощия на президента по Конституция, защото страната щяла да избегне тази патова ситуация, ако държавният глава е имал повече правомощия според основния закон.

Мехмед Дикме призова държавният глава да инициира референдум заедно с изборите.

„Да се избере и да се каже дали на България й е нужна президентска република или парламентарна република с разширени правомощия на държавния глава“, обясни той.

#Мехмед Дикме #БСП #ДПС #ГЕРБ #Атака #протести #турци #Дикме

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници