68% от българите подкрепят проекта "Южен поток"

68% от българите подкрепят проекта "Южен поток"
61% от хората се съгласяват с твърдението, че България ще спечели икономически от тръбопровода "Южен поток". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

68% от българите подкрепят проекта "Южен поток", а само 5 % са категорично против изграждането на съоръжението, става ясно от проучване за нагласите на обществото към проекта във всички страни, през които ще мине тръбата – България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

Проучването е направено от "WorldThinks" по поръчка на "Natural Gas Europe", като в България са анкетирани 500 души, обяви Бен Симпсън от "Britain Thinks" на представянето на резултатите от проучването на кръгла маса за развитието на проекта "Южен поток", цитиран от БГНЕС.

Подкрепата за проекта е най-висока сред българските граждани на възраст над 55 години – 77% декларират своята подкрепа за "Южен поток".

93% от хората са чували за "Южен поток", като най-често срещаният източник на информация за проекта са новините.

61% от хората се съгласяват с твърдението, че България ще спечели икономически от тръбопровода "Южен поток", 62% декларират съгласието си "Южен поток" да мине през страната ни.

Проучването показва, че според заинтересованите страни Българският енергиен холдинг не е способен да изпълнява целите, за които е създаден и трябва да бъде закрит, коментира Бен Симпсън.

Някои от анкетираните представители на заинтересованите страни разглеждат БЕХ като податлив на корупция.

Според повече от три четвърти от анкетираните в България страната трябва да продължи развитието на водноелектрическите централи и соларната енергия.

58 % от хората подкрепят изграждането на нови тръбопроводи, пренасящи газ и петрол от Близкия изток, а 54 % подкрепят такива, пренасящи газ от Русия.

Според данните от проучването българите са най-загрижени за нивото на безработицата в страната, за политическата и икономическата корупция и за високите цени на продуктите за ежедневна употреба.

Надеждите на хората са свързани с по-голяма икономическа стабилност, с по-високи нива на заетост и с по-голяма прозрачност отчетност и прозрачност в бизнеса.

#"Южен поток" #България #проучване #Сърбия #Унгария #Словения #Италия #Българският енергиен холдинг #Близкия изток #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници