Протестите срещу Уолстрийт обхващат все повече градове в САЩ

Протестите срещу Уолстрийт обхващат все повече градове в САЩ
Полицаи охраняват демонстрация на движението "Окупирай Уол Стрийт" в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Протестите срещу икономическата и финансова ситуация в САЩ в рамките на акцията ''Окупирай Уолстрийт'' продължиха и в петък и вероятно ще се разпространят и в други градове в страната.

По повод на разрастващия се протест, който вече обхвана над 12 американски града, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че демонстриращите изразяват мнението на всички разочаровани от финансовата система, съобщи CNN.

Въпреки това на пресконференция в Белия дом в четвъртък, той защити финансовия сектор на страната, станал мишена на протестиращите срещу Уолстрийт, и ролята на държавните регулаторни органи за разрастването на икономическите неравенства.

''Ние трябва да имаме силен и ефективен финансов сектор, за да можем да регистрираме растеж'', заяви Обама.

Според някои участници в протестите, цитирани от AP, независимо че недоволството им е насочено основно срещу практиките на Уолстрийт, политиците и от двете водещи партии трябва да бъдат считани за виновни за политиките, които по думите им защитават „корпоративната Америка“ за сметка на средната класа.

''В момента не виждам никаква разлика между Джордж Буш и Барак Обама. Средната е класа е много по-зле, отколкото при избирането на Обама'', коментира Джон Пенли, безработен юрист от Бруклин.

Петък е 21-ят ден от началото на масовите демонстрации, насочени срещу неравенствата, алчността на корпорациите, както и редица други, често доста общо дефинирани недъзи на американското общество, припомня CNN.

Протестите започнха в Ню Йорк, където имаше и арестувани след сблъсъци с полицията, разпросторайки се във Филаделфия и тексаските градове Сан Антонио, Остин, Хюстън и Далас. Демонстрации имаше и в Портланд, Сан Франциско, Сиатъл и Тампа, Флорида.

Междувременно, и студентите от университети в Северна Каролина и Масачузетс се включиха в движението.

В четвъртък демонстрации имаше в Джърси Сити, Ню Джърси, и Лос Анджелис, където по данни на полицията 10 души са били арестувани, опитвайки се да нахлуят в сгради на Bank of America.

#САЩ #Уолстрийт #протести #Барак Обама #Джордж У. Буш #Бруклин #Ню Йорк #Филаделфия #Сан Антонио #Остин #Портланд #Сан Франциско #Сиатъл #Тампа #Северна Каролина #Масачузетс #Ню Джърси #Лос Анджелис #демонстрации #Bank of America

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници