Плевнелиев: Криза! Кризата се задълбочава!

Плевнелиев: Криза! Кризата се задълбочава!
Няма да позволя гласът на президента да бъде заглушен, заяви Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A


Няма да позволя в трудна за нацията ситуация да се подхожда само партийно. Дължим го на народа си. Няма да позволя който и да е да поставя под съмнение правото на България да се развива. Това каза след заседанието на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

От криза се излиза с разум, с реализъм, с прагматизъм. Очаквах да чуя днес поне едно предложение как излезем от тежката ситуация, добави държавният глава. И допълни: Бях набеден, че надскачам правата си. Няма как да мълча, когато виждам, че конституционните права на гражданите са застрашени. Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на народа си. В политически и парламентарни хватки няма да участвам, заяви президентът.

Държавният глава уточни, че всички участници в заседанието на КСНС са постигнали разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут.

Обща цел е била протестите да минават демократично, по законов ред, без екстремизъм.

Да се положат максимални усилия за толерантност и да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм. Да има силен диалог мужду институциите и гражданите, добави Плевнелиев.

Реформата в сектор „Сигурност“ ще се обсъди на ново заседание на КСНС в най-скоро време, обяви още той.

Плевнелиев съобщи, че  е постигната обща позиция да се работи за един по-либерален Изборен кодекс. Защото това е част от протеста на хората.

Оценките са различни. БСП, ДПС и „Атака“ заставаха зад решенията по управлението на премиера Орешарски. ГЕРБ заявяват, че не работят за дестабилизация, заявяват, че единственото решение са нови избори, уточни държавният глава.

Според Сидеров протестиращите са нерагламентирана група, която не спазва правилата. Неговата оценка е, че тези протести са организирани от политически партии.

Президентът припомни скандала от сутринта в президентството, когато Сидеров не му 
позволи да открие заседанието на КСНС.

Не намирам друга дума, освен криза, която да илюстрира ситуацията в страната. Политиците не дават отговор на гражданите. Вместо стабилност се постига нова доза нестабилност. Кризата се задълбочава, добави държавният глава.

Той предупреди да не се бърза отново към назначаване на председател на ДАНС. Да се чуе мнението на професионалната общност и на нашите партньори от евро-атлантическото семейство.

Искам да чуя политиците кой как решава  проблемите на хората. Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо - справедливост и правова държава. Хората на улицата днес искат сметка от политиците. Млади хора, които търсят своето бъдеще и бъдещето на децата си в България. Те трудно ще си тръгнат от улицата, каза още Плевнелиев.

Нужна е повече почтеност, отчетност от политиците с лице и отговорност пред нацията, а не пред лобистки групировки. Нищо добро не ни чака, ако няма радикална промяна в поведението на политиците, заяви Плевнелиев.
Според него арогантен реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията днес. Реваншизмът е политическо късогледство.

Няма да позволя гласът на президента да бъде заглушен, добави Плевнелиев.






#КСНС президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници