Росен Плевнелиев: Арогантен реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията

Росен Плевнелиев: Арогантен реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията
A A+ A++ A

Предлагаме на читателите стенограма от пресконференцията на президента Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Днес се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Станахме свидетели на нещо изключително. Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на края на нетърпимост, Консултативния съвет по национална сигурност е бил този мост, тази колона, която е била последната опора на държавността. Аз като президент няма да позволя в отговор и в една трудна и тежка за нацията ситуация да се подхожда само партийно.

Днес аз исках да събера политическите сили на една маса, да си кажем всичко честно и с отговорност за нацията да потърсим решение. Дължим го на народа си. Другото е не просто безотговорно, то е направо деструктивно за правовата държава и за демократичното общество. Няма да позволя който и да е да поставя под съмнение правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще, а на България да се развива. Ще си позволя да споделя и някои мои оценки, които дължа на българското общество, защото аз не съм забравил и няма да забравя задължението си да бъда президент на всички български граждани. От криза се излиза с разум, от криза се излиза с реализъм, с прагматизъм, защото той е необходим дори и за това да видите коя е кризата, къде е кризата. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи.

Вместо това станах свидетел на поредната доза политически оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото. Очаквах да чуя поне едно предложение за това как ще се върне усещането за справедливост и ще започнем да си възстановяваме малко по малко общественото доверие. За съжаление различни са оценките на политическите партии.

Също така днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Искам категорично да заявя, че аз много добре знам какви са моите правомощия и задължения по Конституция. Едно от основните от тях е да бъда пазител на конституционните ценности и права на гражданите. Няма как да мълча, когато виждам, че те са застрашени. Още повече че аз не съм се отказал да изпълнявам конституционните правомощия и изрично съм подчертавал, че ще подкрепям всеки един законопроект и всяко едно решение, които са в интерес на хората и на развитието на нацията. Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон, този подход, който да излъчва към обществото отговорност. Заявявам ясно: сега не се нуждаем от упражнения, които да показват кой владее по-добре политическите и парламентарните хватки. В този сценарий аз няма да участвам. 

Да обобщя накратко случилото се днес на Консултативния съвет по национална сигурност. Позициите на партиите са различни. Все пак бе постигната обща позиция по някои теми, която бих искал да споделя с вас, както и ще спомена някои от различията. Бе постигнато общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Общ апел от всички членове на Консултативния съвет за протестите да преминават по един мирен и демократичен начин и с призив срещу всякаква форма и прояви на агресия и екстремизъм, с яден апел протестите да минават по законов ред.

Също така е обща позицията на членовете на Консултативния съвет, че справедливите и законни искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути. И се изразява обща загриженост да се положат максимални усилия за запазване на стабилността и на етнорелигиозния модел, който имаме, за толерантност и да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм. Обща е позицията също така, че институциите трябва да действат отговорно и в интерес на гражданите, и да има силен диалог между институцията и гражданите. Обща е също така позицията, че по предложение на политически сили, представени и участващи в днешния Консултативен съвет по национална сигурност, бе постигната обща позиция точка втора, тоест реформите в сектор „Сигурност”, както и подходът при назначенията в сектор „Сигурност”, да бъде отложена за нов Консултативен съвет по национална сигурност, който да се проведе много скоро и в по-широк формат. Дотогава да не се предприемат законови промени на парче в сектор „Сигурност”, защото всички са обединени, че трябва да има интегриран подход в тази чувствителна сфера. И по това вече беше постигнат консенсус през 2012 година.

Също така бе постигната обща позиция за необходимостта да се работи по Изборния кодекс за един по-либерален, променен Изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за част от които и хората протестират. Това е част от протеста на хората – проблемите в Изборния кодекс, и всички се обединиха около необходимостта за промени в Изборния кодекс, това да даде възможност за широко представителство и разбира се, за това да се чуе гласът на хората, включително за нови политически платформи, проекти. 

Оттук нататък оценките са различни. БСП, ДПС и „Атака“ застават изцяло зад мерките на премиера Орешарски. Според тях няма нужда от избори сега, това обслужва единствено ГЕРБ. Мерките, които са предложени от премиера Орешарски, са безспорни и ще проработят. И трябва да се даде шанс. Според ГЕРБ, те заявяват категорично, че не работят за дестабилизация. Напротив, вярват, че единственото бързо решение за стабилност са нови избори. Същевременно ГЕРБ също така заявяват категорично своята позиция, която направиха и публично пред нацията в последните дни, че единствено бързото провеждане на нови избори е решение и че те ще участват в работата на Народното събрание единствено и само по темите, свързани с Изборния кодекс и неговите промени. Оценката за протестите също се разминава на различните парламентарно представени политически сили. Разбира се, посочих общата им позиция и апела да минават по един демократичен и правов начин. Но например според господин Сидеров, лидера на ПП „Атака”, протестиращите са нерегламентирана група, която не спазва правилата, вилнеят по улиците на София и издигат расистки и ксенофобски лозунги. Неговата оценка е, че това не са мирни протести, а са инициирани от политически партии като инструмент за натиск. Нямаше как да се постигне общо разбиране и обща оценка при толкова разминаващи се оценки за това какво се случва навън.

Позволете ми също така да ви информирам, че на президента в началото не бе дадена възможност за традиционното адресиране и обръщение в началото на Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с неспазване на правилата на Консултативния съвет по национална сигурност от лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров. Помолих го изрично оттук нататък да се съобразява с правилата, които всички единодушно приеха за провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност. Затова искам пред всички вас да споделя публично моята позиция, която изразих днес на Консултативния съвет по национална сигурност. Изложих я ясно пред участниците в Консултативния съвет по точка първа от дневния ред, която беше „Мерки за оценка и дискусия по актуалната политическа обстановка в страната и мерки, които парламентарно представените политически партии ще предприемат, за да отговорят на обществените очаквания”. Моята позиция е, че знам, че в този формат думата криза звучи тежко, но аз не намирам друга дума, която да илюстрира ситуацията днес в страната. Вече шест дни държавата ни е залята от протести, за втори път през последните пет месеца. Това е ясен знак, че за пореден път нещо в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано. Това не е оценка, това е факт.

Очевидно е, че гражданските протести не се свеждат до една или друга кандидатура и най-видимото доказателство за това е, че хората все още са на улицата, дори и след като тази кандидатура беше оттеглена. Най-малкото, което това означава, е, че политиците не им дават отговора, който очакват; не чуват изцяло това, което гражданите казват. Вместо стабилност се произвежда нова доза нестабилност в държавата; вместо решаване на кризата, тя се задълбочава. Хронологията на проблемите в Закона за ДАНС показа на цялата нация, че това е едно добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите, изискванията и годините за определен кандидат. Жалко, ако така ще се правят законите в България.

Сега предупреждавам да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателни промени, както и към назначаването на председател на ДАНС и на други висши длъжности в държавата; да се дебатира публично и подробно в специализираните комисии в парламента; да се изслушат кандидатите с тяхната концепция и ясен ангажимент за краткосрочни и дългосрочни мерки; да бъдат зададени всички въпроси и те да получат своите отговори преди назначаването; да се чуе мнението на националната общност и на нашите партньори от евро-атлантическото семейство. Основната тема днес е как продължаваме. По принцип по досегашния модел на работа на Консултативния съвет по национална сигурност от президентската институция сме ви предлагали проекти на становище, около което да се обединим и което да представим на обществото. Но аз днес няма да си присвоявам правото да говоря от името на хората, които протестират, както и от името на парламентарно представените политически сили в 42-рото Народно събрание.

Тук обаче е мястото, където вие трябва да заявите кои са действията, с които отговаряте на протестите на българите. Колко време е необходимо още българските граждани да бъдат на улицата, кой и как ще ги разбере; как очакваме да се развие политическата криза или просто ще се чака да замрат протестите от само себе си, или ще се правят опити протестите да бъдат подменени с нови и нови скандали и провокации, и така да бъдат заглушени? Искам да ви чуя. Повтарям, това е мое обръщение от тази сутрин към Консултативния съвет по национална сигурност. Кои са проблемите днес, какви ангажименти трябва да се поемат, за да ги преодолеем, кой носи отговорност? По тази причина предвидихме докладчици по точка първа да бъдат председателите на всички парламентарни групи в 42-рото Народно събрание, защото народът очаква от нас честен и открит прочит на случващото се през изминалите дни и парламентарно представените политически сили да предложат нещо реално, което да отговори на очакванията на хората. 

Ще си позволя да кажа какво виждам аз. Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо – справедливост и правова държава. Гражданите искат политическо представителство, което да отговаря на обществените интереси и очаквания. Нека видим ясно кои са хората на улицата днес. Това са тези, които си плащат сметките, тези на децата и на родителите си. Но и тези на политиците. И сега искат сметка от политиците. Има и много млади хора, които търсят своето бъдеще, а и бъдещето на децата си тук, в България. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал. Един млад протестиращ написа във „Фейсбук“: „Аз съм за България, където искам да има справедливост, за България, където законът е на страната на невинните и чистите, а не на страната на силните на деня“. Искам да знам каква ще бъде адекватната реакция на българските политици на този простичък призив – дали ще се продължи с политики, обърнати назад към зависимостите в годините на прехода, та чак до комунистическата тоталитарна държава и нейния репресивен апарат, или ще видим нов подход, подходящ за ХХІ век, където достъпът до информация и социалните мрежи скъсиха рязко дистанцията за граждански контрол над политиците. Това е новата реалност по целия свят и това е добре за хората, и е добре за политиците.

А решението е много просто – повече контрол от гражданите и по-добра комуникация и координация с тях. Просто повече почтеност, отчетност и принципен подход от политиците с лице и отговорност към нацията, а не към лобистки групировки. Това е и причината, поради която за пореден път на дневен ред се поставя Изборният кодекс. Защото оттук започва демокрацията – да бъде осигурена възможност на всички български граждани да видят себе си представени, да гарантираме на българските граждани правото им те да избират с гласа си, а не някой друг по финансово-икономически интереси.

Нищо добро не ни чака, ако няма радикална промяна в поведението на политиците. Да се вадят само скелети от гардеробите – това не създава доверие. Реваншизмът и политическите чистки също. Арогантен реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията, в която е вкарана българската политика днес. Компроматната война е стар изпитан способ. Когато казваме на българските граждани по най-безпардонен начин, че можем не просто да им предложим всичко, а и да излезем от всяка ситуация по познатия неискрен подмолен начин, ние не просто ги подценяваме, а и откровено ги обиждаме. Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха пред националната сигурност. 

Иначе нека да е ясно, че от моя първи ден в политиката моите банкови сметки и доходи са публични. Не разполагам с банкова сметка и пари в която и да е от офшорните зони, включително Кипър. Не поставям себе си в категорията на реваншистите, а в категорията на тези, които ще търсят отговорност. Тези няколко теми, които поставям сега, са част от големите въпроси. Другото е почтеност и доверие – за това мерки няма. Ще трябва да го доказваме ежедневно и всеки един от нас избира сам как да го направи. Аз съм избрал моя път. 

Президентската институция ме задължава да подкрепям всичко добро, което българските граждани искат за държавата си и за бъдещето си. Аз няма да се спра да го правя, независимо от всичко. Няма да позволя гласът на президента да бъде заглушен. Бъдете сигурни в това. Това бяха моите думи в началото на Консултативния съвет по национална сигурност, с която се обърнах към членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Те трябваше да станат публични още сутринта, но във връзка с предизвикания скандал стават публични сега. Оттук нататък оставам открит за вашите въпроси. Заповядайте.

Вера Александрова, БНТ: След престрелките, които излетяха по ваш адрес вчера в парламента относно вашето финансово състояние, вие вече казахте – нямате сметка в Кипър, не сте източвали фирма „Линднер“. Може ли абсолютно категорично да го заявите? Това е единият ми въпрос. След тази престрелка можем ли да кажем, че има война на институциите от страна на парламента към президентската институция?

Росен Плевнелиев: Отправените към мен обвинения бяха, че, цитирам, съм източил немската фирма „Линднер“ с един милион долара, които се намирали в моя офшорна сметка в Кипър. Моята позиция е публична. В същия ден тя беше сложена на сайта на президентството и изпратена на всички медии. По същия начин постъпи и фирма „Линднер“, която посочи, че ние сме работили заедно повече от 20 години в една изключителна атмосфера на доверие и добро партньорство с много високи резултати. Категорично заявих преди вас току-що, че откакто съм в политиката, съм попълнил абсолютно всички декларации и документи, те са публични, всеки може да ги провери и да види кои са банковите сметки, с които аз разполагам, какви са наличностите в тях. Въпрос е на една проверка в Сметната палата. Тотално и категорично декларирах днес и пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, че не разполагам с банкови сметки и пари в която и да било офшорна зона, включително Кипър. Разбира се, това е първата атака срещу мен, няма и да е последната. Но аз ще продължавам да отстоявам своите позиции и своите принципи от първия до последния ден – така, както съм обещал и пред българските граждани. Дали има война между институциите? Аз не воювам. Дори и да воюват с мен, аз не воювам. Вярвам, че това е едно много безсмислено упражнение. Големият смисъл е в това да вършим малките полезни смислени неща в името на прогреса на нацията всеки ден, а не да влизаме в партизански битки. Разчитайте на мен. Това го обясних и днес на министър-председателя Орешарски, на членове на неговото правителство, на политическите партии, които стоят зад правителството на министър-председателя Орешарски. Да, аз снех моето доверие. Същевременно ще подкрепя всяка смислена мярка, всеки законопроект, който ни придвижва напред. Ако налагам вето, ще го налагам единствено и само с аргументи и ще спазвам Конституцията. 

Илияна Беновска, радио К2: Господин президент, радио К2, Илияна Беновска. Пропуснал сте вероятно, че снощи към протестиращите се присъедини и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която твърдо подкрепи протестиращите, свали доверието, както вас, от кабинета „Орешарски“ и призова към предсрочни парламентарни избори. Вие като обединител на нацията, както много пъти сте подчертавал, как ще постигнете деликатното равновесие, баланса и ще обедините две политически сили, тоест три, които искат да осъществят един свой проект, една ГЕРБ, която се противопоставя на тези избори, протестиращите на улицата и най-големите данъкоплатци и най-големите работодатели в България, така че в България да има социална справедливост, сигурност и да няма размирици? И не на последно място, как ще избегнете това, че вие го правите в името на тезите на ГЕРБ, които вероятно са ви подкрепили да бъдете президент на България? Благодаря ви.

Росен Плевнелиев: Задачата на президента и по Конституция е да представлява всички и да чуе всеки. Затова и днес на Консултативния съвет по национална сигурност имахме именно този дебат – дали се постига консенсус, или позициите са различни и няма как да се постигне консенсус. Аз много внимавам да не завися нито от едните, нито от другите, нито от ляво, нито от дясно, нито от червено, нито от синьо. Гарантирам с действията си, че всеки ще бъде чут и президентската институция, винаги съм казвал, ще бъде платформа за това всеки да бъде чут. Различни са позициите, различни са оценките. Български граждани стоят, от една страна, зад политическите партии, които са подкрепили правителството на господин Орешарски. От друга страна, имаме и български граждани, които са подкрепили ПП ГЕРБ, както имаме граждани, които са на улицата и протестират, имаме работодателски организации и всеки един от тях има своята теза и своята кауза. Всички те са добре дошли в президентската институция. Аз съм президент на всички българи. Не може да се очаква от мен да давам оценки, не може да се очаква от мен да искам оставки на правителства. Това, което може да се очаква от мен, е народът да бъде чут, позициите да бъдат ясни. И все пак в тези трудни моменти да се работи за стабилност, за прогрес и за напредък. Благодаря ви. 

Репортер от БТВ: Господин президент, миналата седмица веднага след назначението на Пеевски обявихте, че кредитът на доверие към правителството е изчерпан. Как ще работите оттук нататък с тях? И докога можем да се въртим в тази спирала от протести, и как ще излезем от тази ситуация, при положение че и днешният Консултативен съвет при президента не успя да стигне до решение? 

Росен Плевнелиев: Очевидно са различни оценките на водещите политически сили, както е и сериозно противопоставянето. Като президент аз не мога да иззема функциите на партийните лидери, разбира се, и на парламента като място, където трябва да се водят именно и такива дебати. Това сериозно противопоставяне е факт, повод за притеснение. Но от друга гледна точка, отново казвам, българските граждани могат да се доверят на президента, че той ще бъде равно отдалечен, но няма да спестява истината. И ще работи за това, което и гражданите очакват – повече морал, честност, откритост и разбира се, дай Боже и стабилност. Оценките са различни. Ще има нов Консултативен съвет по национална сигурност много скоро. Там със сигурност ще бъде направен опит за сближаване на позиции. Ситуацията днес е такава, каквато ви я описах. А вие я чухте и от лидерите на политическите партии. Последен въпрос. Заповядайте.

Деница Суруджийска, Нова телевизия: И все пак, с няколко думи, конкретни препоръки към правителството в тази ситуация.

Росен Плевнелиев: Отново се връщам към моите думи, че всяка малка смислена мярка работи за стабилност, за прогрес. Като президент лично аз посочих много ясно, че ще подкрепя всяко усилие на всеки, за да може нацията да се придвижи напред. От друга гледна точка, всеки носи своята отговорност. Правителството днес носи своята отговорност; политическите партии, които стоят зад него, също. Както и политическите партии в парламента. Благодаря ви за тази пресконференция и ви пожелавам успех. Довиждане.


(По агенция Фокус)

#КСНС президент #пресконференция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »