Драгомир Стойнев: Увеличаването на цената на енергията с 40% е неприемливо

Драгомир Стойнев: Увеличаването на цената на енергията с 40% е неприемливо
Министърът на икономиката и енергетиката посочи седем мерки, с които да се избегне поскъпването на електроенергията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличаването на цената на енергията с 40% е неприемливо", обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Постоянната комисия по енергетика, цитиран от агенция „Фокус".

Той припомни, че още с встъпването на длъжност на правителството е била сформирана работна група към правителството, за да се намерият мерките, които отговарят на очакванията на българското общество.

Министърът посочи седем мерки, с които да се избегне поскъпването на електроенергията.

Първата мярка е намаляване на студения резерв от 1040 мегаватчаса на около 500 мегаватчаса, обясни Стойнев.

Втората мярка е да не се изкупува цялото количество от т.нар. заводски централи по преференциални цени.

Сред другите мерки са оптимизиране на печалбите на дружествата чрез промяна на нормите на възвращаемост, оптимизиране на разходи на дружествата, които имат отношение към крайните цени, създаване на възможност за работа на всички централи в страната чрез увеличаване на износа.

„В момента България не печели от транзит на енергия. Българският износ е спрян. Производствените мощности не са натоварени, има по-малки поръчки за мините и по-малко работа са миньорите. Миньорите са притеснени, усещат, че не работят достатъчно и искат работа", каза още министър Стойнев.

„Има дългосрочни договори с определени производители, които са в ущърб на българското общество. В момента двата ядрени реактора работят на слаби мощности, което е опасно", посочи енергийният министър.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева от своя страна посочи, че е важно да избегне рязък скок в крайните цени на електроенергията.

„Предложените промени отразяват това, което е необходимо, за да бъде сменена системата на ценообразуване. В законопроекта е предвидено нещо изключително важно – потребителите да излязат на т.нар. свободен пазар. Предвидено е търговецът да купува ел. енергия от обществения доставчик. Приветстваме възможността студеният резерв да бъде намален. Това ще доведе до значително спестяване на разходите в системата", каза Тонева.

„Изключително важно е да намерим възможността за допълнителни приходи поне за тази година, тъй като действащите цени не отразяват нарастването на разходите за зелена енергия", каза още Анжела Тонева.

Според нея е възможно сметките на крайните потребители да се облекчат. „Предвижда се справедливо разпределение на разходите към всички потребители", каза още Тонева.

#Драгомир Стойнев #Анжела Тонева #ДКЕВР #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници