Стойнев: Сглобката иска да убие българската въглищна енергетика

Стойнев: Сглобката иска да убие българската въглищна енергетика

БСП

A A+ A++ A

„Днес може би Народното събрание ще приеме нещо скандално, което не се е случвало от години. След като вчера приехме един законопроект, който е изцяло безсмислен и обрича на фалит българската енергетика – сега приехме и плана, за да закрием българските мини. Това е нещо скандално и единствената цел е не да се мисли как ще работят миньорите или за техните доходи, а просто да се усвоят поредните средства от Плана за възстановяване.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна в петък.

С факти той обясни, че на 13 септември Министерски съвет е приел решение, което гласи следното: „Точка 1-ва, приема доклади със сценарии и препоръки за декарбонизация на енергийния сектор, който е част от националния план за възстановяване и устойчивост. Точка 2-ра, предлага на Народното събрание да приеме пътна карта за климатична неутралност.“ По думите на Стойнев в тази пътна карта ясно се показва как от 2024-та година започва закриването на базови мощности произвеждащи електроенергия от въглища.

„Разбирайки това, което са вкарали в българския парламент и неслучайно, когато обясних на министър-председателя какво е приел – изведнъж Министерски съвет се събира и на подпис приема актуализирана пътна карта. Тази пътна карта не отговаря на вече приетия доклад, а той трябва да събере комисията по енергиен преход и консултативния съвет към МС. Тоест без да се питат участниците в тази комисия – се приема една пътна карта, която не променя абсолютно нищо освен таблици и годините, в които ще се закриват въглищни мощности“, коментира народният представител от БСП за действията на управляващата сглобка.

Според него, ако се приеме това решение управляващото мнозинство дефакто ще обрече българската въглищна енергетика на смърт. „Това е истината, защото тук може да си говорим всичко, но когато МС е приел дадено решение с пътна карта и базирано на доклад – това означава, че тази пътна карта няма абсолютно никаква стойност. Защото тя не се базира на абсолютно нищо и нещо повече – от бързината те са забравили да махнат изреченията примерно: В 2035-та година изпълнение на мерките по рекултивация на мините. Т.е. мините вече се приемат като даденост, че след като бъдат затворени ще трябва да започнат да се рекултивират. Това вие сте го забравили във вашата пътна карта“, допълни социалистът.

„Тук няма нито механизъм за капацитет, нито помощи за държавните предприятия. Вие сами я обричате с това решение казвайки, че до 2038-ма година като крайна дата. Извинявайте, какво означава това? Нали щяха да работят на пазарен принцип и всеки колкото може. Вие де факто отричате това нещо и за разлика от Германия, която сега отваря своите въглищни мощности – вие в момента пишете некролога на българската въглищна енергетика“, обясни Стойнев за мотивите на социалистите да не подкрепят предложението.

Народният представител от социалистическата партия уточни, че само на база нов доклад и сценарии може да има нова пътна карта. Той бе категоричен, че няма как доклада и сценария да са ти старите, а пътната карта да е нова. „Няма такова недоносче. Ако не можете да се справите, по-добре си взимайте багажа, напускайте тази сграда, но оставете поне българската енергетика на мира и хората да работят на спокойствие. Вие явно не можете да се справите, защото трябва да се вземат едни пари. Това е цялото бързане в момента. Не е бързане за доходите на миньорите, за нов план или сценарии, който да помогне на хората. Затова ние ви призоваваме да не гласувате това решение. Не може да подкрепим това лицемерие. Не лъжете хората, че решавате проблемите, защото вие реално ги замитате“, каза в заключение Драгомир Стойнев.

#Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници