Станишев: През изминалите 4 г. парламентът беше изтривалка на изпълнителната власт

Станишев: През изминалите 4 г. парламентът беше изтривалка на изпълнителната власт
A A+ A++ A

Предстои да разглеждаме проект за решение, който, вярвам, ще подкрепи инициативите и неотложните мерки от страна на правителството за стабилизиране на българската икономика, за подкрепа на българските граждани и техния жизнен стандарт, за демократизиране на управленския процес в България.

Това се казва в декларация на ПГ на КБ, прочетена от лидера на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Тази декларация е срещу лицемерието. Когато днес България се намира в изключително тежка кризисна ситуация, ПГ на ГЕРБ, които заявяват, че са най-голямата политическа сила, отсъстват. Мен това отсъствие не ме изненадва, но съм възмутен от мотивите, които бяха обявени от Борисов вчера.

Научихме, че ГЕРБ отива при гражданите. Хора, които 4 години газиха като валяк всяка проява на независимо мнение, всяка гражданска инициатива, всеки протест, които управляваха чрез страх и репресии, те ще се разширяват към обществото, колко нелепо и колко нахално. Минахме през избори, каквито България не беше виждала до преди президентските избори. Последните два избора, организирани от ГЕРБ, показаха ясно, че за тази сила, защото тя е сила, единственото нещо, което има смисъл, е властта като начин на съществуване, като възможност да се обогатяват, като възможност да унизяват хората.

Тези политици, които докараха България до безпрецедентна криза, до стотици хиляди на улицата, до самозапалвания, до отчаяние, те ще се разширяват към обществото. С какви очи, но очевидно имаме работа с гьон сурат, заяви Станишев. Той припомни, че от първия ден на работата на това НС най-голямата парламентарна група „се държи тотално деструктивно към върховната власт в България – НС“.

„Досега ГЕРБ са участвали в 5% от гласуванията. Очевидно няма да участват и оттук нататък, а ще търсят политическия си дивидент. В изминалите 4 години НС беше изтривалка на изпълнителната власт. Парламент, който гласуваше едни решения по телефона от г-н Борисов, а на следващия ден ги прегласуваше, защото така му се сменило настроението или вероятно защото е направил някоя друга задкулисна договореност“, подчерта лидерът на БСП.

Отказват да уважат своите избиратели, които са ги пратили в НС. Това е истинската картинка. Ясен е мотивът на ГЕРБ. През последните дни те обвиняват партиите, подкрепили кабинета „Орешарски“, в реваншизъм и искат да яхнат протестите за своя политическа употреба и да се върнат на бял кон във властта, за да продължат всичко разрушително, което правиха през последните 4 години. И още по-лошо - все повече информации идват за това, че ГЕРБ се опитват да променят характера на протеста. Това се вижда дори от непрофесионалисти как изведнъж нахлуват сред гражданите различни очевидно подготвени и мотивирани за нещо друго, каза Станишев.

Той заяви, че в НС им предстои обсъждане на изключително важен пакет от мерки, който показва, че правителството е решено да работи за гражданите, да отстоява техния интерес. „Защото, когато правиш усилия в диалог с независимия регулатор ДКЕВР да промениш модела на ценообразуване в енергетиката, да защитиш хората, които не могат да свържат двата края, няма как да го направиш, без да настъпиш икономически интереси в тази сфера. Разликата във възможната цена от юли по стария модел, по модела, който ще бъде подкрепен като законодателни промени от НС, е над 40%. Могат ли хората да понесат увеличаване с 40% на цените на тока, не могат. Убеден съм, че са крайно необходими и мерките за подпомагане на децата, които отиват на училище за първи път през септември.

Убеден съм, че е необходимо при тази безработица да се засилят мерките за пазара на труда, убеден съм, че трябва спешно правителството да облекчи състоянието на българския бизнес чрез график за разплащания на огромните натрупани задължения, които водят до фалити на фирми, чрез капитализиране на банката за развитие и подпомагане на малките и средните производители в България“, заяви Станишев. Забележете кой отсъства от това обсъждане, това е лицемерие, заключи Станишев.

#БСП #Сергей Станишев #протест #Орешарски #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници