Във вторник ДПС внася решение за създаване на комисия за проект за нов Изборен кодекс

Във вторник ДПС внася  решение за създаване на комисия за проект за нов Изборен кодекс
Основната идея е тази комисия да бъде отворена за пряко участие на представители на граждански организации и в най-кратки срокове да изработи в диалог с гражданското общество нов Изборен кодекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник ДПС ще внесе решение за създаване на временна комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс, заяви на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.

„Това е една инициатива на ДПС, по която вече имаме готовност и предстои да се реализира утре. Тя щеше да бъде реализирана още днес, защото имаме готовност, но понеже е понеделник, не беше възможно да се съберат необходимите подписи за внасяне на проект за решение на 42-рото Народно събрание за създаване на временна комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс. Действащият Изборен кодекс е несъстоятелен“, заяви Местан, цитиран от агенция „Фокус“.

„Основната идея е тази комисия на паритетен принцип с по трима представители на парламентарни групи да бъде отворена за пряко участие на представители на граждански организации и във възможно най-кратки срокове да изработи в диалог с гражданското общество изцяло нов Изборен кодекс с променена философия. Смятаме, че онова, което трябва да отчете отговорен политически прочит на процесите в страната, е фактът, че протестите от мандата на предишното Народно събрание, които започнаха по конкретни теми, екологични проблеми и други конкретни теми, придобиха друг интензитет и се превърнаха в перманентно явление“, каза още Лютви Местан.

„Самият факт, че тези протести бяха възобновени на втория ден от мандата на новото правителство означава, че както в това правителство, така и през следващо правителство ще продължат протестите и в мандата на следващи правителства. Протестите проявяват кризата на доверието въобще в представителните власти и са продукт на усещането, че огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в Народното събрание, защото не виждат в парламентарните и извънпарламентарните политически сили изразители на свои интереси“, посочи Местан.

#ДПС #Лютви Местан #Местан #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници