Драгомир Стойнев: "Мини Марица Изток" умишлено са водени към фалит

Драгомир Стойнев: "Мини Марица Изток" умишлено са водени към фалит
Според Стойнев „отпушването" на износа на ток ще осигури постъпления към производителите по енергийната верига и ще им даде възможност да се разплащат в срок с мините и да работят без сътресения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи работно посещение в "Мини Марица Изток" ЕАД и проведе разговори с работещите, ръководството и синдикалните организации, след които заяви, че предприятието е водено умишлено към фалит, съобщава БГНЕС.

Стойнев пое категоричен ангажимент, че "Мини Марица Изток" ще останат държавна структура и няма да се допусне фалит.

Министърът изрази дълбокото си безпокойство от дисбалансите в енергийната система.

„Целият сектор е в тежко състояние", каза той.

„Възможно най-бързо трябва да намалим таксите върху износа на електроенергия, които в момента са 34 лева, а трябва да станат около 10. Работим върху тази краткосрочна цел, която трябва да сложи началото на стабилизиране на енергийния отрасъл и на нормализиране на отношенията в него", подчерта Стойнев.

Според него „отпушването" на износа на ток ще осигури постъпления към производителите по енергийната верига и ще им даде възможност да се разплащат в срок с мините и да работят без сътресения.

По време на срещите си с работниците от "Мини Марица Изток" министър Стойнев поясни, че интерес за експорт на българска електроенергия в региона има, но в момента тя е непродаваема, заради недалновидното решение от миналата година, с което бяха въведени високите такси.

"Можем да изнасяме в Турция. Сърбия и Македония също се интересуват", каза Драгомир Стойнев и поясни, че от неосъществен експорт до момента България е загубила 1.5 млрд. лева.

Работниците поставиха пред министър Стойнев множество въпроси, свързани със заплащането им, сигурността на работа, поръчките и устойчивото развитие на предприятието.

Стана ясно, че през последните години в предприятието не са правени никакви инвестиции, което вече поставя под въпрос и безопасните условия на труд на работниците.

"Мога да гарантирам, че нашата цел е да запазим дружеството държавно. То е стратегическо за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. През последните години държавата не е имала адекватна политика към него и то в момента е в тежко състояние. Не знам дали целта не е била приватизация, но това категорично няма да се случи", увери министърът.

Той заяви, че в последните дни е имал интензивни разговори с всички производители на електроенергия, които също са загрижени за състоянието на системата. Затова и смята, че всички трябва да направят разумен и възможен компромис, за да се върви към нейното балансиране.

"Смятам че срещам разбиране в това намерение", каза още министър Стойнев.

#Драгомир Стойнев #Мини Марица-изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници