Кристалина Георгиева: Рискът от наводнения остава умерен

Кристалина Георгиева: Рискът от наводнения остава умерен
Георгиева участва в семинара "Превенция на природните и предизвиканите от човека бедствия, като основно направление на дейността по гражданска защита", организиран от Русенския университет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Рискът от наводния за България от повишеното ниво на река Дунав в Централна Европа засега остава умерен, заяви в Русе еврокомисарят по реакции при кризи Кристалина Георгиева, съобщава БГНЕС.

Георгиева участва в семинара "Превенция на природните и предизвиканите от човека бедствия, като основно направление на дейността по гражданска защита", организиран от Русенския университет.

Еврокомисарят обясни, че ситуацията по Дунава продължава да бъде тежка за страните от Централна Европа.

В Унгария и Сърбия се извършват сериозни укрепителни дейности по дунавския бряг, но в резултат от мерките за превенция, взети след големите наводнения в Европа през 2002 г., сега щетите и човешките жертви са много по-малко.

Георгиева обясни, че прогнозите на Европейската система за оценка на наводненията сочат, че рисковете от наводнения за България са умерени, което в никакъв случай не означава нулеви.

"Това означава, че не очакваме у нас вълната да бъде такава, каквато беше в страните нагоре по течението по две причини. Първо, защото се извършиха много укрепителни работи в страните преди нас, и второ, защото, както знаете, българският бряг е по-висок, у нас рядко има сериозни наводнения", коментира Георгиева.

Въпреки това съответните служби у нас трябва да продължат да следят внимателно състоянието на укрепленията по реката, тъй като евентуално скъсване на диги би могло да промени ситуацията в негативен план.

Еврокомисията очаква засегнатите от наводненията страни да извършат оценка на щетите и да подадат искане за помощ. Изискванията са щетите са да са повече от 0,6% от БВП на съответната държава.

Кристалина Георгиева припомни, че фондът за солидарност е създаден след наводненията от 2002 г. и позволява до 1 млрд. евро на година да бъдат предоставени като помощи на засегнати от катастрофални бедствия държави.

Тя коментира и темата за излизането на Гражданска защита и пожарната извън структурата на МВР.

Според нея, това е правилен ход, тъй като МВР е доста натоварено откъм задължения.

"Аз не съветвам да се връща Министерството за бедствията, което имахме, защото ние нямаме мащаба, който оправдава създаването на цяло министерство. То е подходящо тази структура да бъде изведена на директно подчинение на министър-председателя или да се създаде агенция, която е директно поставена към Министерски съвет и е с по-високи правомощия", коментира Кристалина Георгиева.

По нейни думи, "това ще позволи повече внимание към тези структури, ще им даде възможност да разгърнат превантивната дейност, да работят с другите министерства по-директно, тъй като превенцията не може да се реализира от Гражданската защита - тя изисква всички да бъдат ангажирани, и в същото време няма да натовари малка страна като България с пълния министерски апарат".

#Кристалина Георгиева #наводнения #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници