Движението "Площад Таксим" отхвърли „последното предупреждение” на Ердоган

Движението "Площад Таксим" отхвърли „последното предупреждение” на Ердоган
A A+ A++ A

Турските лидери на протестите се насочиха към Анкара за извънредни преговори с премиера Реджеп Тайип Ердоган, след като демонстрантите отхвърлиха неговото „последно предупреждение” да напуснат парк Гези на истанбулския площад Таксим, превърнал се в център на масовите антиправителствени демонстрации, предаде АФП, цитирана от агенция Фокус.

Хиляди демонстранти се готвят за поредна нощ под звездите в парк Гези, след като отхвърлиха ултиматума на Ердоган да прекратят протеста си в замяна на референдум за планираното преустройство на парка. „Ще останем в парк Гези със своите искания и спалните си чували”, заяви организацията „Солидарност за Таксим”, основната група зад акцията.

Борбата за спасяване на 600-те дървета в парка беше посрещната с брутални полицейски репресии, като в последствие се разрасна в национални демонстрации срещу Ердоган и неговото правителство с ислямистски корени, разглеждано като все по-авторитарно.

На фона на угнетяващото напрежение в Турция представители на групата отпътуваха за Анкара за преговори с премиера, които ще започнат в 23.00 часа. Това ще бъде първата им среща от началото на демонстрациите, защото предишната среща на премиера с представители на гражданската общност, според протестиращите, е била абсолютно бутафорна.

Сред преговарящите е известният актьор Халит Ергенч, изпълнител на една от главните роли в сериала "Сюлейман Великолепни", както и популярният певец Сертаб Еренер, предава онлайн изданието на в. Хюриет.

Преди това турската актриса Хюлия Авшар, която участва в среща с премиера, заяви, че Ердоган планира да използва „силови мерки”, ако в течение на едно денонощие протестиращите не започнат да напускат парка.

#Ердоган #протести #Турция Таксим #парк Гези

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници