ЕП иска единни правила за борбата с организираната престъпност от мафиотски тип

ЕП иска единни правила за борбата с организираната престъпност от мафиотски тип
A A+ A++ A

Подалите сигнал за престъпления лица, информаторите и свидетелите на престъпления от мафиотски тип да бъдат защитени на територията на ЕС, заяви Европарламентът с гласуване на пакет от предложения във вторник. Депутатите настояха за общовалидна дефиниция на престъплението „принадлежност към организация от мафиотски тип“, както и да се сложи край на банковата тайна. Всеки осъден за сериозно престъпление трябва да бъде отстранен от наддавания за обществени поръчки за поне 5 години, се казва още в предложенията, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Според Комисията международните приходи от престъпна дейност възлизат на 3,6% от БВП, а корупцията в ЕС е в размер на 1% от БВП.

Засилването на трансграничното съдебно и полицейско сътрудничество между страните от ЕС и трети страни е от ключово значение за защитата на финансовите интереси на ЕС срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари, заявиха депутатите с гласуване на резолюцията, подготвена от Славаторе Иаколино (ЕНП, Италия).

Програма за ЕС защита

За подобряване на борбата с организираната престъпност, депутатите настояват Комисията да приеме законодателно предложение за програма за защита на подаващите сигнали лица, информаторите и свидетелите. Предложението за създаване на европейски прокурор трябва също да бъде обсъдено преди септември тази година.
За по-добра координация на борбата срещу мафиотските дейности в ЕС е необходима обща дефиниция на организираната престъпност, която да подчертава бизнес ориентацията на мафията и нейната способност да сплашва, както и да се криминализира участието в мафиотска организация, заявиха депутатите.

Край на банковата тайна

Депутатите искат да се елиминира банковата тайна, за да се пресушат финансовите ресурси на организираната престъпност. Банки, застрахователни компании и кредитни институции трябва да сътрудничат и предоставят пълна информация за корпоративни структури и бенефициенти. Информационните технологии също трябва да бъдат използвани за подобряване на проследяването на финансовите потоци и парите на мафията.

Петгодишно отстраняване от обществени поръчки и избори

Всеки, осъден за сериозно престъпление срещу обществения интерес (за трафик на хора, експлоатация на детски труд или пране на пари), трябва да бъде изключван от публични тръжни процедури на територията на ЕС за период от 5 години, заявиха депутатите. Те добавиха, че осъдените за корупция трябва бъдат възпирани и от участие като изборни кандидати за всякакви позиции в ЕС, отново за пет години.
Предложенията са формулирани в междинен доклад, подготвен от Специалната комисия по организираната престъпност, корупция и пране на пари. Очаква се през октомври депутатите да одобрят подробна стратегия за засилване на борбата срещу трансграничните криминални дейности.

#Европейски парламент #борба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници