БОРКОР: 2% от фирмите печелят 98% от обществените поръчки

БОРКОР: 2% от фирмите печелят 98% от обществените поръчки
Изпълняващият длъжността ръководител на правителствената антикорупционна комисия БОРКОР Елеонора Николова. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Анализ на БОРКОР показва, че 2% от фирмите печелят 98% от обществените поръчки. Заедно с това най-много нередности са установени при търговете в големите държавни компании, съобщи шефът на звеното Елеонора Николова.

"Установени са слабите места по възлагането, които допускат корупционни схеми и източване на пари от бюджета", коментира Николова пред БНР. 

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и противодействие на организирана престъпност, известен като БОРКОР, има анализ и модел за промени в Закона за обществените поръчки. 

Николова смята, че трябва да се предприемат мерки за обществените поръчки в държавните търговски дружества, за да се възпрепятстват корупционни сделки. 

„Това са "Марица-1", "Марица-2", "Марица-3", това е "Козлодуй", Системният енергиен оператор, БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура". Т.е. нашето обедняване, невъзможността да платим сметките много ясно се вижда през анализите, които сме провели, защото точно там, системно обвързаните, процесно обвързаните и личностно обвързаните слаби места просто са огромни", обясни Николова.

#бюджет #обществени поръчки #БОРКОР #Елеонора Николова #Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници