Министър Иван Данов: Големите европроекти остават в МРРБ

Министър Иван Данов: Големите европроекти остават в МРРБ
От доста време виждам недостатъци в процеса на строителство и проектиране и мисля, че мога да бъда полезен. Строителният бранш върви надолу и е в критично състояние в момента. Това каза пред БНР Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране.
A A+ A++ A

От доста време виждам недостатъци в процеса на строителство и проектиране и мисля, че мога да бъда полезен. Строителният бранш върви надолу и е в критично състояние в момента. Това каза пред БНР Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране. За първи път правя министерство като организация. В миналото е имало подобни структури, опитваме се да приложим добрата практика.

Екипът е в процес на формиране в момента. Желанието ми е да се възползвам от факта, че имам правото да го избера. Ще разчитам на хора от бранша основно, желанието ми е да работя с малък екип и да не се товари излишно бюджетът на страната с формирането на този екип, заяви Данов.

Той посочи и кои дирекции ще бъдат към Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).  Данов съобщи, че част от Министерството на регионалното развитие ще премине към МИП, като уточни, че точните наименования на структурния процес се установяват в момента.

В МИП ще бъдат дирекциите „Устройство на територията“ с по-разширени функции в областта на ускоряване и изготвянето на проекти. Другата дирекция, която ще бъде към МИП, е „Правила и нормативи за проектиране и строителство“ – в нея ще се синхронизира българското законодателство в областта на строителството и проектантската дейност.

Министър Данов каза, че ще черпят опит и от европейската практика. Дирекция „Благоустройство, жилищна политика и среда на обитаване“ също ще мине към МИП. Ще има дирекция с работно наименование „Привличане на инвестиции в строителството“.

В МИП ще бъде и Агенцията по кадастъра. „"Това е работен модел, който ще трябва да се съгласува и да бъде предложен на одобрение на МС. АПИ няма да бъде към новото министерство, остава си в рамките на Министерството на регионалното развитие. Санирането ще бъде също в МИП.

Смятам, че санирането не е само да се залепи топлоизолация по фасадите, а е по-комплексен процес. В закона за етажната собственост трябва да има известни промени и други закони трябва да се променят“, уточни Данов.

За агенцията по кадастъра Данов каза, че кадастърът е основен на проектантския процес - това е по отношение на геометричните параметри на имотите и собствеността. „Първият огромен проблем е този, който се среща в страната, свързан с кадастъра. Хубавото е, че има действащ закон, имаме и много добри кадри.

17,9% от територията на страната е покрита с кадастрални карти. Проблем е качеството на част от картите. При кадастъра обаче хубавото е, че има възвръщаемост на средствата. Може да се мисли за оптимизиране на събиране на кадастралните данни. Ще обърна изключително внимание на изработването и прецизността на тези карти“, подчерта министърът.

Големите европейски проекти, за които се говори, остават в регионалното министерство, допълни Данов. „Идеята е да няма сътресения и забавяне в механизма за работа. За останалите проекти ще отговаря МИП. За малкото време, което имах, разбрах, че има известно забавяне на процеса. Стойността на проектирането е около 7% от строителната стойност, което е малка част от инвестицията.

Трябва да потърсим начин за създаване на фонд за значими обекти, а не да се чака инвестицията. Желанието е да се търси и обществен ефект, а не само да се усвояват парите от фондовете, за да се отчете дейност“, заяви Иван Данов. Забавянето на изработката на устройствени планове на общините е проблем също, посочи Данов.

Тези планове ще бъдат също приоритет в дейността на министерството. Законът за устройство на територията в този си вид е изчерпан и той трябва да бъде ремонтиран. Трябва да се очертаят ясни правила, олекотяване на документацията за вземане решение за строеж. Това значи преглед и обвързване с много дълги закони, но това е добрата практика. Тези дълги закони са поне 82.

Трябва да се ускори процесът по инвестиционното проектиране, да няма отблъскване на инвестиционните интереси, каза министърът. За мораториума върху събарянето на незаконните постройки, предложен от Коалиция за България, Данов коментира, че това е един социален проблем, който трябва да се реши.

„Трябва да се започне дискусия с представителите на обществото, които живеят в тези обекти, и тези незаконни обекти трябва да бъдат отстранени. Трябва да се изгради нещо ново и постепенно да се подмени фондът, който е там. Ще работя с откритост, прозрачност на действията и приоритет на публичните интереси. Всички трябва да имат равни стартови права и позиции“, добави още Данов.

Във връзка с публикации, че Иван Данов се е облагодетелствал от френската социална система с 15 000 евро, той каза, че това отговаря в известна степен на истината и днес ще се опита да обясни случая, като добави, че не всичко, излязло в медиите по въпроса, отговаря на истината.

 

По БГНЕС

#Иван Данов #проекти #МИП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници