Русия започва газово настъпление в Европа

Русия започва газово настъпление в Европа
A A+ A++ A

LSBlоg, Италия

Увеличаване на доставките и намаляване на цената - това са двете оръжия на Русия в новата атака за удържане на газовата й хегемония в Европа. Във вторник държавният монополист Газпром обяви, че има намерение да увеличи доставките си на природен газ в Европа до 152 млрд. куб. м. годишно в сравнение със 138 млрд. за миналата година. По този начин Русия ще контролира 32% от газовия пазар в ЕС.

Зам.-директорът на Газпром Алексей Милер заяви намеренията на компанията да намали цените на газа, който доставя по тръбопроводите на италианската ENI, френската Suez Gaz de France и германската Wintershall. С тези компании руският монополист си сътрудничи тясно в изграждането на нова инфраструктура.
Медведев разказа и за реалирзирането на проекта Южен поток, който трябва да доставя в Европа 63 млрд. куб. м. газ годишно. Газопроводът ще съедини Русия и Австрия, ще премине по дъното на Черно море и през териториите на България, Сърбия, Унгария, Словения и Еталия.

Намаляването на цените на газа цели да обезпечи на Газпром запазване на обемите транспортиран газ за Западна Европа на фона на загубените позиции на растящия азиатски пазар за сметка на другия руски държавен монополист Роснефт, както и на САЩ.

Стратегията на Газпром ще има тежки последици за Франция, Германия и Италия, тъй като политиката на техните национални енергийни компании в крайна сметка води до увеличаване на енергийната зависимост от единствения руски доставчик и на практика прекратява плановете за диверсификация на доставките, разработени от Европейската комисия. Изкушението с отстъпките в цената на газа кара много от енергийните компании в Евросъюза да забравят за опасността в бъдеще да се сблъскат с истински енергиен шантаж от страна на Русия при отсъствието на каквато и да е алтернатива.

За да ограничи вноса на газ от Русия, която използва енергийните си ресурси за реализирането на геополитическите си цели, Европейската комисия разработи проект за създаването на т. нар. Южен коридор: газопроводни мрежи за пряко транспортиране на азербайджански газ в Европа по два маршрута.

Набуко и Трансадриатическият газопровод - под въпрос

Набуко бе замислен за преноса на 30 млрд. куб. м. газ от Западна Турция в Австрия през териториите на България, Румъния и Унгария. В проекта участват австрийската компания OMV, румънската Transgaz, унгарската MMSZ, българската БЕХ и френската Suez Gaz de France. В политически план проектът се подкрепя от Австрия, Румъния, Полша, Словакия, България и Турция.

Трансадриатическият газопровод (ТАР) трябва да транспортира 21 млрд. куб. м. азербайджански газ годишно до Италия през териториите на Гърция и Албания. В проекта участват компании като норвежкият гигант Statoil, швейцарската AXPO и германската E.On. В политически план той се подкрепя от правителствата на Италия, Гърция, Швейцария и Албания.

#Газпром #Европейски съюз #доставки #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници