Парламентът продължава обсъждането на правилника за работа на депутатите

Парламентът продължава обсъждането на правилника за работа на депутатите
Друга тема за обсъждане е дали на 3 месеца депутатите да отчитат как са изхарчили парите за представителни разходи, които в момента не подлежат на контрол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Парламентът продължава обсъждането на правилника за работа на депутатите.

ГЕРБ подложи на сериозни критики текстове от новия правилник, като от партията най-сериозно критикуваха текста за създаване на нови парламентарни групи, предава БНР.

Те не се съгласиха със записаното, че народните представители могат да образуват парламентарна група с поне 10 депутати.

От ГЕРБ смятат, че по този начин се подпомага роенето на партиите и се благоприятства „пазаруването“ на цели парламентарни групи.

От БСП отговориха, че правилникът не може да ограничава свободния мандат на депутатите и увериха, че внесените промени няма да създават „пазар на депутати“.

Парламентарният правилник трябва да гарантира прозрачност при работата на комисиите. Въвежда се блиц парламентарен контрол за премиера. Възможността неправителствените организации да задават въпроси на министри чрез депутати също е новост.

Възможно е парламентарните комисии да създават и обществени съвети.

Друга тема за обсъждане е дали на 3 месеца депутатите да отчитат как са изхарчили парите за представителни разходи, които в момента не подлежат на контрол.

#депутати #правилник #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници