ГЕРБ дал 10 млн. лева на болници преди изборите

ГЕРБ дал 10 млн. лева на болници преди изборите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на април, месец преди изборите, ГЕРБ дал 10 млн. лева на болниците, съобщава „Труд“.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взема решение, с което прави финансов жест към новооткритите болници. Сумата от 10 млн. лева е неофициална, защото от НЗОК казват, че все още не са изчислили парите.

Независимо кога те са сключили договора си с нея за годината - дали в края на февруари или в края на март, им е дадена възможност да получат пари за дейност още от 1 януари.

„Т.е. със задна дата, и то без тогава да са имали парафиран договор!“, алармирали „Труд“ възмутени директори на лечебни заведения, които не са се възползвали от подобни привилегии, тъй като в миналото те просто не са съществували.

От НЗОК потвърдили пред изданието, че решението е на Надзорния съвет, чийто председател е Десислава Димитрова, смятана за близка до бившия вицепремиер Симеон Дянков.

От това решение са се възползвали седем болници в страната - многопрофилни и специализирани, както и 24 ин витро центъра. При тях скандал обаче няма, тъй като и м.г. те разчитаха на финансиране от 1 януари, макар и от здравното министерство.

„Решението на надзора е абсурдно, защото, ако то трябва да се приведе в сила, трябва да се извършат още множество нормативни промени“, казали болнични шефове.

#Националната здравноосигурителна каса #ГЕРБ #НЗОК #Симеон Дянков #болници #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници