Здравният министър: Планирам вдигане заплатите на медиците

Здравният министър: Планирам вдигане заплатите на медиците
Таня Андреева обеща да работи за вдигане заплатите на медиците. Снимка: frognews.bg
A A+ A++ A

Здравният министър д-р Таня Андреева заяви в ефира на ТВ7 в събота, че най-спешните мерки, по които ще работа са: вдигане заплащането на медиците, незабавни промени в закона за спешната помощ, реформи в здравната карта, както и връщане на част от закритите болници.

„Притеснена съм за състоянието, в което се намира системата на здравеопазването. Аз съм лекар, до вчера съм била в болницата си и смятам, че няма време да мисля за нищо друго", обясни Андреева.

Кадрите, които работят в системата, трябва да имат повече подкрепа, защитеност и мотивация, конкретизира Андреева.

Тя обясни, че заплащането на медиците е било увеличено, но с много нисък процент. И бе категорична, че ще трябва много по-високо и справедливо заплащане за медицинските лица.

Андреева ще разговаря за това с министъра на финансите и премиера Пламен Орешарски. Тя смята, че и двамата разбират проблемите в здравеопазването,а освен това част мерките са залегнали в програмата на кабинета.

Друга реформа, която ще прокара министърът на здравеопазването, е по отношение на здравата карта. „Основната ми грижа ще бъде за малките населени места, тъй като там хората са без достъп до здравна услуга", каза Андреева.

Тя припомни, че до момента са закрити 14 болници. „Може би някои от тези болници ще заработят отново. Такава е болницата в Девин", уточни тя и допълни, че има проблеми със собствеността, които общината в Девин ще трябва да реши.

#Таня Андреева #Пламен Орешарски #Девин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници