Зинаида Златанова: Първата ми задача е да спася 600 млн. лева по оперативни програми

Зинаида Златанова: Първата ми задача е да спася 600 млн. лева по оперативни програми
Според Златанова не различните програми и стратегии, а работата на всеки магистрат и всеки служител дава конкретните резултати, като за пример посочи Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Спасяването на около 600 млн. лева по оперативни програми ще бъде първата задача на новата министърка на правосъдието Зинаида Златанова, в чиято „длъжностна характеристика“ влезе и усвояването на еврофондовете.

„Съществува огромна степен на риск да не вземем 272 млн. евро, което е около 600 млн. лева. Не само да не вземем тях, но да останат за сметка на държавния бюджет“, каза тя пред бТВ и добави, че смята максимално бързо да проведе срещи с министрите с оперативни програми.

„Първата цел ни е максимално да ограничим загубите, втората - да усвоим колкото се може повече средства до края на годината и паралелно да планираме следващия период“, обясни Златанова.

Според справка на служебния кабинет към момента максималното усвояване по програмите на ЕС е едва 17,7%.

„За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото“, каза правосъдният министър.

Според нея не различните програми и стратегии, а работата на всеки магистрат и всеки служител дава конкретните резултати, като за пример посочи Сотир Цацаров.

Може да напишем 100 стратегии и 1000 закона да променим и няма да постигнем този ефект, който постига новият главен прокурор с действията си на практика. Той получава широка обществена подкрепа, защото си върши работата“, смята Златанова.

„В дългата си служебна кариера и в София, и в Брюксел - никога не съм била в конфликт на интереси, не възнамерявам да бъда, и в момента не съм“, коментира тя във връзка с информацията, че е приятелка със съпругата на Сергей Станишев - Моника Йосифова.

Златанова обясни, че предложението й за поста е било отправено от „единствения човек, който може да го направи“ - министър-председателя Пламен Орешарски, с когото имали дълга служебна история от 1998 година.

#Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници